TOP 09 volá po dalších sankcích vůči Rusku

29.08.2014 16:20

Rusko vede válku vůči Ukrajině, a proto je nutné jí nabídnout veškerou pomoc. Uvedla to dnes TOP 09 v tiskovém prohlášení. Představa, že se lze s ruským prezidentem Vladimirem Putinem domluvit po dobrém, je podle strany lichá. Česko by i proto mělo podpořit další kolo evropských sankcí proti Moskvě, dodala TOP 09. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale ČTK sdělil, že další sankce nechce. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nad vývojem na Ukrajině vyjádřil znepokojení.

TOP 09 volá po dalších sankcích vůči Rusku
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Pekařský výrobek s emblémem Topky

„Okupace části sousední země, vysílání vojáků a ostřelování dělostřelectvem jsou jednoznačně akty válečné. Je nutno jasně říci, že Rusko vede válku vůči Ukrajině. A proto je pomoc Ukrajině pro nás nejen politicky nutná, ale je to i nanejvýš morální požadavek," stojí v prohlášení TOP 09. 

„Nejen události po jednání v Minsku dokázaly, že představa, že se lze s Putinem domluvit po dobrém, je zcela lichá. Ruská federace opakovaně dokazuje, že mezinárodní právo je pro ni nezavazující. Vyzýváme proto vládu ČR, aby na nadcházejících summitech EU a NATO vyzvala členské státy k podpoře dalšího kola sankcí," uvedla TOP 09, podle níž by měl kabinet vypracovat dokument o obranných a energetických možnostech Česka v krizové situaci.

Sobotka nebude tlačit na další sankce

Praha zatím podle ministerského předsedy Sobotky na další sankce tlačit nebude. „Další eskalace sankcí poškodí jak Rusko, tak Evropu a já si ji nepřeji," napsal dnes premiér ČTK. „Europoslanci TOP 09 by se měli přestat zviditelňovat na ukrajinském neštěstí," dodal s tím, že Česko bude pokračovat v jednotném postupu členských zemí EU. Na otázku, jestli ČR chystá pomoc pro Ukrajinu, neodpověděl.

Bělobrádek: Braňme se včas

Znepokojen situací je Bělobrádek, který chce o Ukrajině jednat i na sobotním summitu Evropské lidové strany. „Co je horší než chybující Západ? Slabý Západ. Zbabělec si nepřipustí, co se kolem děje, hlupák to nevidí. Neposlouchejme je, braňme se včas," napsal dnes na Twitteru zase předseda ODS Petr Fiala. 

Ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že česká diplomacie považuje pronikání ruských sil na Ukrajinu za zásadní ohrožení míru a stability v celé Evropě. Vyzvalo Moskvu, aby své vojáky z Ukrajiny stáhla, zastavila ostřelování ukrajinského území, přerušila zvyšující se dodávky výzbroje proruským povstalcům a umožnila nezávislou kontrolu ukrajinsko-ruské hranice. 

Ke konfliktu na východě Evropy zaujala stanovisko i čtveřice bývalých a současných politiků - Martin Bursík, Michael Kocáb, Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina. Vyzvali vládu, aby pozastavila vydávání víz pro občany Ruska, kteří podporují Putinův režim, nabídla Ukrajině materiální a vojenskou pomoc a zmrazila plnění veškerých smluv o dodávkách zbraní a jejich komponentů z ČR do Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…