TV Barrandov pořád řídím já, říká Jaroslav Tvrdík. Peníze od CEFC stále nedorazily, ale Zeman ho za Hrad vysílá na akci do Číny

21.05.2018 7:12

Jaroslav Tvrdík i přes své současné problémy neztrácí důvěru prezidenta republiky. Ten jej vysílá na další čínskou misi. Píší o tom Lidové noviny.

TV Barrandov pořád řídím já, říká Jaroslav Tvrdík. Peníze od CEFC stále nedorazily, ale Zeman ho za Hrad vysílá na akci do Číny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaroslav Tvrdík

Tvrdíkovo jméno je v nynější době skloňováno kvůli střetu se skupinou J&T, podle které jí CEFC Europe nesplatila úvěr 11,5 miliardy korun. Skupina de facto ovládla čínskou společnost a Tvrdík přišel o post místopředsedy představenstva. Ani to však nevadí Miloši Zemanovi, který ho nyní pověřil klíčovou rolí při přípravě nových akcí na spojnici Praha-Peking.

Tvrdík tak nyní bude stát za zasedáním čínsko-českého centra pro spolupráci ve městě Yiwa, bude připravovat listopadovou návštěvu české hlavy státu na Expu v Šanghaji či za zářijovým investičním fórem v Praze. 

„Za Kancelář prezidenta republiky jsem organizací a přípravou všech těchto aktivit na základě rozhodnutí prezidenta republiky pověřil pana Jaroslava Tvrdíka, zmocněnce prezidenta pro Čínu,“ píše hradní kancléř Vratislav Mynář Ministerstvu průmyslu a obchodu. K současnému dění pak Hrad nechce poskytovat žádný komentář. 

Z dopisu dále vyplývá, jak píší Lidové noviny, že za ministerstvo průmyslu se cesty na zasedání česko-čínského centra zúčastní náměstek ministra průmyslu Vladimír Bärtl. Jeho jméno se skloňovalo v době, kdy napsal přímluvný dopis za Liglass, jenž usiloval o miliardový tendr v Kyrgyzstánu.
 
I přes své současné problémy je Tvrdík stále pověřen výkonem akcionářských práv u společností, které nebyly předmětem zástavy. „Jako je například společnost TVS, Pivovary Lobkowicz Group nebo Medea Group/TV Barrandov. Nebyl jsem ani odvolán z pozice předsedy představenstva Slavie Praha, takže budu pracovat a plnit svoje povinnosti ve všech těchto firmách,“ řekl Tvrdík.

K situaci kolem CEFC Europe se pak pro Lidové noviny vyjádřil i prezident Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. „Je to takové česko-slovensko-čínské panoptikum. Neznám detaily, ale zdá se mi divné, že se o desítky miliard handluje přes Twitter,“ řekl Havlíček se zjevnou narážkou na přestřelku Tvrdíka a šéfa J&T Private Investments Patrika Tkáče. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…