Ta ČT se nezavděčí nikdy: Toto přišlo po odvysílání rozhovoru s Bašárem Asadem

02.12.2015 13:42

Komentátor Martin Weiss se na webu Echo24.cz vyjádřil k exkluzivnímu rozhovoru se syrským prezidentem Bašárem Asadem, který vysílala Česká televize v úterý 1. prosince. Ten podle něj proběhl ne kvůli tomu, abychom se od něj něco dozvěděli, a celý rozhovor zavrhl s tím, že ze sebe ČT nechala udělat Asadovu poštovní schránku.

Ta ČT se nezavděčí nikdy: Toto přišlo po odvysílání rozhovoru s Bašárem Asadem
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

„Česká televize v úterý večer odvysílala exkluzivní rozhovor s člověkem, na něhož by se obžaloba z válečných zločinů psala snadněji než na takového Miloševiče,“ píše Weiss a dodává, že Asad je na rozdíl od bývalého jugoslávského prezidenta nepostradatelný pro řešení situace a má k tomu pomoc prezidenta Putina.

Rozhovor následně zavrhl s tím, že si jej syrská strana sestříhala podle vlastních potřeb, což je podle něj zcela nepřijatelné a označil jej za „politickou iniciativu“. Cituje slova Hynka Kmoníčka o tom, že jsme se stali Asadovou poštovní schránkou, přes kterou může posílat vzkazy směrem na západ. „Česká televize ze sebe nechala udělat poštovní schránku,“ míní Weiss.

A vzkaz, který Asad poslal, je podle Weisse zcela zřejmý. „Mysleli jste si, že mě odstraníte, ale podívejte se, jak sedím pevně v sedle. Mám totiž na své straně Putina, a to je lepší než Západ,“ vkládá syrskému prezidentovi slova do úst a jme se kritizovat i českou stranu, která se podle něj posouvá „do role jakéhosi rádoby Švýcarska“.

Celý text zde

Následně začne vysvětlovat, co vlastně je všechno špatně na syrském prezidentovi. „Řekněme, že budeme hustí pragmatici, kteří se s lidmi používajícími barelové bomby a sarin dohadují několikrát do roka, protože vědí, co naše zájmy vyžadují,“ uvažuje Weiss a připomíná, že „podle všech dostupných zdrojů“ valná většina syrských uprchlíků údajně utíká právě před prezidentem Asadem. Pak přisuzuje hlavní odpovědnost za celý rozhovor a případné uzavření mírové smlouvy, které by mohlo proběhnout v Praze, řediteli zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynku Kmoníčkovi.

Poté začne v minulosti hledat důvody, které by měly jasně ukázat, že Sýrie je pro nás špatným partnerem. „Sýrie nikdy nebyla příliš bohatá země. A hlavně příliš solventní. Bývalému Československu dlužila přes miliardu dolarů, což je účet skvělého obchodování frajerů z komunistických pézetek,“ hodnotí Weiss a dodává, že z těchto peněz vrátila Sýrie České republice jen 11,8 milionu korun, přičemž zbylý dluh vyšuměl do ztracena za působení Bohuslava Sobotky na funkci ministra financí. „Co takhle dát si závazek, že se pustíme do velkého syrského diplomatického dobrodružství teprve tehdy, až bude jasné, kolik procent jsme z tohoto dluhu získali?“ navrhuje Weiss.

Weiss následně odsoudil i samotné zpracování rozhovoru s tím, že bylo použito jak syrského štábu, tak i dovoleno syrské straně aby rozhovor sestříhala. To je podle Weisse zcela nepřijatelné a nemělo k tomu dojít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…