Ta parta kolem Putina nás chce mít co nejslabší. V ČT dostal sólo exdiplomat Kolář

27.07.2016 19:17

Analytik think-tanku Evropské hodnoty a bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář usedl do křesla pro hosta ve středečním Interview ČT24. Diváky České televize žádal, aby nepropadali panickému strachu, protože panická hrůza je zbavuje svobody a navíc to druhým lidem umožňuje snáz s člověkem manipulovat. Host zmínil také Rusko a jednou se ho dokonce i zastal. Stalo se tak v souvislosti s prezidentskou kampaní v USA.

Ta parta kolem Putina nás chce mít co nejslabší. V ČT dostal sólo exdiplomat Kolář
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

My Evropané jsme podle Koláře v ohrožení. „My, kteří jsme v ohrožení a v tom ohrožení se musíme naučit žít. Chiméra jistot je opravdu jenom chimérou. Já vím, že lidé touží po jistotách, ale život ve svobodě je spojen s nejistotou. Podívejte se na Izrael, to je svobodná země, kde má každý odpovědnost sám za sebe, ale také za společnost jako celek. Když vidíme něco podezřelého, tak se nesmíme bát na to upozornit. ... Každý, kdo bere své obavy vážně, tak by měl vědět, že mu panický strach nepomůže. Stává se pak navíc nesvobodným, ale také snadno manipulovatelným,“ varoval host.  

Důrazné varování před uzavíráním českých hranic

Lidé by si měli uvědomit, že jediná jistota je smrt a musí se učit žít v nejistotě. Já chápu to touhu po jistotě, ale člověku se také může stát, že s jistotou přijde o svobodu, že se stane součástí stáda,“ pokračoval Kolář. Ačkoli host uznává, že to může znít jako hraběcí rady, jejich základ je nosný. Možná dojde i k tomu, že se více občanů ozbrojí a bude hájit svou bezpečnost se zbraní v ruce. Jenže ani to není jen tak. To, že máte u pasu zbraň, ještě neznamená, že ji umíte ve správnou chvíli správně použít.

Důrazně varoval před úplným uzavřením našich hranic. „To je začátek konce,“ konstatoval Kolář. Zvýšení ostrahy hranic, které oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je podle hosta jistě na místě, ale úplně uzavření hranic už ne, protože tím bychom vlastně napomohli splnit cíl teroristů. Mohlo by to vést k další radikalizaci společnosti, což je přesně to, co si islamisté přejí. Oni stojí o to, aby se hněv Evropanů obrátil proti jejím muslimským spoluobčanům, což by skutečně mohlo vést k válce a apokalypse, kterou chtějí islamisté opravdu rozpoutat.

Co bychom tedy měli doopravdy dělat? „Především bychom měli dodržovat svá vlastní pravidla, což se zatím neděje,“ upozornil Kolář. Kupříkladu neúspěšné žadatele o azyl v EU máme posílat do bezpečných zemí mimo hranice Schengenu. Mezi sebou by měly lépe komunikovat různé tajné služby a tak podobně. To všechno jsou věci, které teprve teď začínáme řešit, možná kvůli vnitřní rivalitě.

Také jsme si prošli náboženskými válkami

Kolář poslal jasný vzkaz kterýmkoli lidem, kteří by chtěli v Evropě žít. „Ti, kteří zde žijí a chtějí zde žít, tak mají tato pravidla respektovat. A žádné náboženství nemůže být výmluvou. Na evropském území po stovky let probíhaly náboženské konflikty, ze kterých jsme se poučili a ustavili jsme tolerantní sekulární společnost. Ale nemůžeme být tolerantní k netolerantním. To nelze,“ udeřil Kolář.

Za krok správným směrem považuje i vyšší tresty za zločiny související s terorismem. Samotné fanatiky vyšší trest pravděpodobně neodradí, ale už by mohl odradit ty, kteří by chtěli fanatiky krýt. Podle Koláře musí dát demokratické státy najevo, že jsou schopné, se bránit. Musí tedy ukázat sílu. Ale to se týká nejen šílenců ze zahraničí, ale i šílenců našich. „Máme tady své vlastní šílence, jako pan Breivik v Norsku, kteří útočí už jen na jinakost. Proti tomu je také třeba se jasně vymezit. My tu máme dva extrémy. Jedním je ta fašizace společnosti a druhým je ten islamismus,“ vyjádřil svůj názor Kolář.  

Je vůbec něco, za co nemůže Rusko?

Nakonec Kolář pronesl pár slov k Rusku. „Nemůžeme být tak hloupí, abychom vyloučili spolupráci tam, kde je to vzájemně výhodně. Zároveň si ale připusťme, že pro tu autoritářskou skupinu, která je podle mého kolem prezidenta Putina, tak pro ní je výhodné, když je Evropa nejistá. Oni nás sice potřebují jako ekonomického partnera, ale nepotřebují nás jako politicky silné,“ je přesvědčen host.

Na druhé straně se zastal Ruska v bitvě v americké předvolební kampani. Demokraté obvinili Rusko, že pomáhá republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi tím, že se angažuje v e-mailové aféře demokratické kandidátky na prezidentský úřad Hillary Clintonové. „Mně už to někdy připadá přehnané. Říkám si, zda je něco, za co nemohou Rusové. Nemohu to vyloučit, ale pokud se na zveřejňování e-mailů demokratů opravdu podíleli, tak bych nedával vinu jenom jim,“ zdůraznil Kolář.

V závěru prozradil, že v USA má velkou podporu republikánský kandidát na šéfa Bílého domu, ale osobně by si přál spíše vítězství demokratky Hillary Clintonové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…