Ta samá doba jako před rokem 1989 se už nevrátí, i kdyby komunisti vyhráli volby, pravila pamětnice na akci KSČM

13.10.2017 19:20

REPORTÁŽ Politici na jihu Čech rádi vyrážejí mezi voliče. Zatímco před několika lety brázdil jihočeská městečka a obce autobus Zemák, letos vyjel Třešňák. Jezdí s ním kandidáti za KSČM. Potenciální voliči, kteří si za nimi přijdou popovídat, dostanou pytlíček s třešňovým čajem, nebo třeba i vůni do auta s fotkou předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. „Já si myslím, že to je dobré, protože to se osvědčuje, když politici jedou za svými voliči. Voliči si toho vždycky považují, když za nimi ten politik zajede a že s ním mohli diskutovat,“ hodnotí nápad s Třešňákem mediální analytik Jiří Mikeš.

Ta samá doba jako před rokem 1989 se už nevrátí, i kdyby komunisti vyhráli volby, pravila pamětnice na akci KSČM
Foto: David Hora
Popisek: Třešňák 2017

S Třešňákem vyrazila do terénu poslankyně za KSČM Alena Nohavová. „Letošní kampaň jsme pojali trochu netradičně. Naši voliči nám často vytýkají, že nejsme vidět. Tak jsme zvolili větší dopravní prostředek než jsou automobily a vypůjčili jsme si autobus,“ vysvětlila Nohavová a dodala. „Je červený, což je pro naši stranu typická barva a myslím si, že vidět jsme a jsme i hodně slyšet,“ řekla s úsměvem s tím, že si nechali natočit smyčku, ve které tam, kam přijedou, po celou dobu pobytu vysílají hlavní body z programu strany. „A v podstatě tím, že jedete a rámusíte, tak se lidé otáčejí,“ dodala se smíchem poslankyně.

Zemák inspiroval

Jak Alena Nohavová připouští, k této akci je opravdu inspiroval právě dnes již legendární Zemák. Autobus, který je spojen především s Milošem Zemanem, využívala ke kampani svého času ČSSD a poté i SPOZ. Zemák dnes stojí v zemědělském družstvu Hoštice a návštěvníci se u něj často fotí.

„Svým způsobem nás ten Zemák inspiroval a to vlastně i ten název. My máme Třešňák. Nevěděli jsme, jak ten autobus nazvat a pak jsme si řekli, že přece naším symbolem jsou třešně, takže máme Třešnák,“ vysvětluje Alena Nohavová.

Zatímco těsně po revoluci u mnohých lidí vzbuzovaly třešně jako symbol spíše averzi, dnes už to podle poslankyně takové není. „Na třešně už lidé dnes nereagují nějakým způsobem. Naopak, já tady třeba rozdávám třešňové čaje, sama jsem jej vyzkoušela, je velice dobrý a lidé si ho berou a neprotestují, že je třešňový,“ směje se poslankyně s tím, že s Třešnákem naplánovali projet napříč celým jihočeských krajem.

Fandí i ukazují prostředníček

Jak sama poslankyně říká, lidé ve městech, které navštíví, reagují různě. „Někdo nám řekne, že nás bude volit, že za komunistů bylo lépe. Někdo je odmítavý. Stane se, že i zvedne jeden prst, nebo si ťuká na čelo,“ říká upřímně Alena Nohavová.

„Překvapilo mne, jakou mají akci a nakonec, vlastně je to vtipné. Jestli bych je volila... nevím. Mnohé věci jsou teď lepší, některé ale naopak. Dost mi toho dnes vadí. Ale stejně si nemyslím, že by se vrátila ta samá doba jako před rokem 1989, i kdyby ve volbách zvítězili,“ vyjádřila se důchodkyně z Prachatic, jež si prý třešňový čaj, který dostala, večer zaleje.

Kampaň KSČM v Jihočeském kraji. Foto: David Hora

Nejmladší jihočeská komunistka

Třešňákem objíždí jihočeská města a obce i nejmladší jihočeská kandidátka za KSČM do Poslanecké sněmovny, 23letá Anna Vaculíková. Ta mimo jiné prozradila, co ji vedlo k tomu, že se rozhodla kandidovat za KSČM. „Jelikož vidím, jak to v České republice funguje, tak nějak mě to štve. Tak doufám, že pro některé mladé budu trošku i vzorem, že de facto se s tím možná dá něco i dělat. Je potřeba, abychom bojovali za správnou věc,“ vysvětlila Anna Vaculíková, která pracuje jako řidička kamionu.

Členkou KSČM je rok a půl. „Jsem takový babypolitik,“ směje se Vaculíková a prozradila také, co jí v České republice například konkrétně vadí a co by chtěla změnit. „Vadí mi například, že je v České republice opravdu hodně korupce,“ říká Vaculíková a dodává. „A podívejte se na dálnice, zdravotnictví, školství... Myslím, že je důležité, aby když někdo vyjde třeba ze střední školy, měl takříkajíc nárok na práci. Vyjdeme ze školy a všichni po nás chtějí praxi. A kde ji má ten mladý člověk vzít?  A aby se mladý člověk osamostatnil, k tomu samozřejmě potřebuje určité zaměstnání za určité finance. A s 11 tisíci se opravdu nedá vykouzlit nic,“ vysvětluje mladá politička.

Lepší Třešnák než Ksčemák

K Třešňáku se vyjádřil i mediální analytik Jiří Mikeš. A tento nápad hodnotí jako „dobrý krok“. „Já si myslím, že to je dobré. Určitě se osvědčuje, když politici jedou za svými voliči. Voliči si toho vždycky považují, když za nimi ten politik zajede a oni s ním mohou podiskutovat. To je dobrá věc. Třeba američtí prezidenti jezdili ve vlacích a mávali na lidi… to je prostě dobré,“ míní analytik.

Dodává, že KSČM bude mít  podle jeho názoru na jihu Čech i vzhledem k tomu, že předseda strany Vojtěch Filip je právě odtud, určitě dost příznivců. A vyjádřil se i k názvu Třešňák. „Třešňák? Proč ne. Určitě lepší, než kdyby to byl Ksčemák nebo něco takového,“ řekl s úsměvem analytik.

A jak vidí šance nejen KSČM na jihu Čech: „KSČM podle mne dostane takových 15-17 procent. Myslím, že Jihočeši budou hodně volit Okamuru, Babiše a KSČM,“ uzavřel Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…