Tady jsou slova teroristy z pařížského obchodu, než byl zabit policií

10.01.2015 9:21

Přepis rozhovoru třetího teroristy Amedy Coulibaly s francouzskou zpravodajskou stanicí BFM TV dává nahlédnout do celé situace. Amedy Coulibaly, který v pátek samostatně držel v Paříži rukojmí, než byl při zásahu policie zabit, se v rozhovoru přihlásil k Islámskému státu a potvrdil, že si židovský obchod nevybral náhodou. Tvrdil také, že teroristické útoky ve Francii byly koordinovány.

Tady jsou slova teroristy z pařížského obchodu, než byl zabit policií
Foto: ČTK, AP
Popisek: Na snímku pařížské policie Amedy Coulibaly, který je podezřelý z útoku na košer supermarket

„Jsem tu, protože francouzská vláda zaútočila na Islámský stát, chalífát,“ řekl útočník Coulibaly s tím, že akce byly koordinovány. „Oni Charlie Hebdo, já policisty,“ dodal. Netajil se ani tím, že dostal pokyny. Na otázku, ke které skupině patří, odpověděl, že k Islámskému státu. V Sýrii ani v Iráku prý nebyl. „Vyhnul jsem se tomu, protože by to ohrozilo můj plán, pokud bych to udělal,“ vysvětloval.

Útočník, který držel v košer obchodě 17 rukojmí, přiznal, že židovský obchod s potravinami si nevybral náhodou. Měl k tomu důvod. „Ano. Kvůli Židům. Je to za všechen útlak, zejména vůči Islámskému státu, ale i na všech místech. Je to kvůli všem místům, kde jsou pod útlakem muslimové. Patří tam i Palestina,“ hlásal své postoje.

„Žádám, aby se (francouzská) armáda stáhla z Islámského státu, ze všech míst, kam šla bojovat proti islámu,“ řekl francouzské zpravodajské stanici BFM TV s tím, že chce vyjednávat s policií.

Při páteční odpolední policejní akci v židovské košer prodejně v Paříži byl útočník Amedy Coulibaly zabit. O život podle posledních zpráv  již před zásahem přišli také čtyři jeho rukojmí.

Předmětem spekulací je Coulibalyho 26letá přítelkyně Hayat Boumedienneová, po které úřady vyhlásily pátrání. Tvrdí se, že byla s únoscem v košer obchodu a pak uprchla, případně, že utekla již dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…