Tady se mluví o tom, jak je Zeman proruský, rozčílil se v rozhlasu Jindrák

27.04.2017 17:51

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl nový šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Popsal, jak to vypadá s návštěvou prezidenta Zemana ve Washingtonu. Jindráka prý zlobí, že se debaty kolem prezidenta Zemana zplošťují na to, že je údajně proruský, ale už se nezdůrazňuje, jak dobré vztahy s USA máme. Pár slov pronesl také na adresu amerického miliardáře maďarského původu George Sorose.

Tady se mluví o tom, jak je Zeman proruský, rozčílil se v rozhlasu Jindrák
Foto: mzv.cz
Popisek: Diplomat Rudolf Jindrák

Většinu času věnoval host ve studiu plánované návštěvě Miloše Zemana v USA, která se údajně měla odehrát koncem dubna, ale teď se odkládá na neurčito, resp. podle Hradu se uskuteční do konce roku. „Jednání běží celá řada a to, co ovlivnilo domlouvání té návštěvy, bylo, že jsme měnili velvyslance. Pan Gandalovič odjížděl koncem ledna a můj předchůdce v úřadu Kanceláře prezidenta Hyněk Kmoníček přijížděl do Washingtonu v březnu,“ připomněl Jindrák.  

„Bylo by nešťastné, kdybychom tvrdili, že návštěva neproběhne, protože má prezident Trump problémy s Českou republikou, pan prezident Trump rozhodně nemá problém s Milošem Zemanem, ale je tu problém otázky priorit,“ konstatoval Jindrák. Narážel tím na fakt, že Trump musí řešit severokorejskou krizi. Plno má také prezident Zeman, který se chystá do Číny a do Ruska.

Moderátor Jan Moláček se však vytasil s jedním protiargumentem. „S Trumpem se sejde argentinský prezident, který přitom podporoval v předvolební kampani Hillary Clintonovou a Trumpa označil za blázna. A stejně se s Trumpem setká, takže nějaký prostor na schůzku se zahraničními prezidenty tu je,“ podotkl k tématu Moláček. Jindrák kontroval, že Argentina má se Spojenými státy dohodu o volném obchodu a Trump dal jasně najevo, že tyto dohody chce přejednat.

Moláček se obratem zeptal, zda návštěvu Zemana ne Washingtonu nemůže brzdit fakt, že je i ve světových médiích označován za jasně proruského prezidenta. A Jindrák se ihned ohradil.

„Pane redaktore, mě to zlobí a docela mě to mrzí. My máme s USA výborné vztahy, naši vojáci padají na společných frontách a my to tady budeme omezovat na to, zda je Miloš Zeman proruským prezidentem. Mě to zlobí, to zplošťování diskuse,“ konstatoval.

Neměli bychom zapomínat ani na to, že máme v Sýrii ambasádu jako jediný západní stát, takže otázka Sýrie by mohla být dalším tématem diskuse mezi oběma prezidenty.

Málo se ví, že Soros platil Orbánovi studium v USA

Nakonec došlo i na maďarské tahanice kolem Středoevropské univerzity George Sorose. Orbán využije takřka každou příležitost k tomu, aby na Sorose udeřil.

„Málo se ví, že Viktor Orbán studoval v USA a studoval tam díky stipendiu, které mu platil George Soros, takže já trochu nerozumím té premiérově razanci. Myslím si, že on to hraje především na domácí publikum před volbami, protože má zájem na tom, aby byl dál premiérem,“ shrnul situaci v Maďarsku Jindrák.

V počátcích Orbánovy vlády prý Soros neměl v Maďarsku problémy. Vztahy se přiostřovaly postupně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…