Tady žijí Britové a tam imigranti. Místo multikulti dokonalá segregace. Ředitel školy to řekl nahlas, a po třiceti letech letěl na dlažbu

19.07.2017 19:18

V mnoha britských městech za poslední léta výrazně narostl podíl muslimské populace. Vznikají ghetta a někdejší sny labouristických vlád o multikulturní společnosti berou za své. Jedním z takových měst je půlmilionový Bradford.

Tady žijí Britové a tam imigranti. Místo multikulti dokonalá segregace. Ředitel školy to řekl nahlas, a po třiceti letech letěl na dlažbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muslimské ženy poblíž mešity

Oficiální údaje o počtu obyvatel a jejich náboženském vyznání v Bradfordu naznačují, že zde při současném trendu mohou muslimové získat většinu. Zatímco v roce 2001 se k islámu přihlásilo asi 16 % obyvatelstva, o deset let později to byla již celá čtvrtina. Zároveň s tímto vzestupem muslimského obyvatelstva je patrný pokles počtu křesťanů. Ve zmiňovaném roce 2001 se ke křesťanství hlásilo 60 % populace, ale před šesti lety již jen 45 %.

Nárůst počtu muslimského obyvatelstva je zejména patrný mezi nejmladší generací. Segregace ve státních školách podle mnohých představuje vážný problém do budoucna. Když však na tento problém upozornil ředitel jedné ze zdejších škol Ray Honeyford, byl označen za rasistu, který jen šíří paniku. Později byl navíc po 30 letech vyhozen ze svého místa. Svého kolegu však nyní veřejně podpořil i Sir Nick Weller, který stojí v čele osmi prestižních Dixons Academies.

V rozhovoru pro Radio 4 Weller konstatoval, že je zapotřebí přijmout novou legislativu, která by zabránila dalšímu prohlubování segregace na školách. „Konkrétně tady u nás v Bradfordu je trend velmi znepokojivý. Muslimské a bílé komunity žijí naprosto odděleně a posílají své děti do různých škol. Přitom rozmanitost právě ve třídách je zásadní pro pomoc všem komunitám. Považuji za mimořádně nebezpečné, že v Bradfordu žijí muslimové a původní Britové odděleně,“ cituje Wellera deník Daily Mail.

„Některé rodiny neposílají své děti do nejbližší školy, protože tam dominuje jedna „špatná“ etnická skupina, a jejich děti pak chodí do vzdálenějších škol, kde už je to z jejich pohledu v pořádku. Existuje nepsaná hranice na úrovni 70–80 %. Když v této výši převažuje podíl příslušníků jedné etnické skupiny, rodiče tam své děti prostě nepošlou. Mělo by se uzákonit, aby ta hranice ve státních školách nebyla překročena,“ navrhuje Weller.

Podobné problémy však řeší prakticky ve všech západoevropských zemích, kde žije početná muslimská komunita. Zatímco zmiňovaný ředitel školy Ray Honeyford za svá slova přišel o práci, starosta francouzského města Béziers Robert Ménard byl odsouzen za „šíření nenávisti“ k pokutě ve výši 2000 eur. Dovolil si konstatovat, že příliš velký počet muslimských žáků ve třídě brání úspěšné integraci menšin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…