Tahle vláda bude jen epizodní záležitost, věří ódéesák Chalupa

11.07.2013 22:54

Místopředseda ODS Tomáš Chalupa ve večerních Otázkách, komentářích ČT zopakoval, že podpora Rusnokově vládě nepřipadá v úvahu. Šanci by měla dostat bývalá koalice, která disponuje většinou hlasů ve sněmovně.

Tahle vláda bude jen epizodní záležitost, věří ódéesák Chalupa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Občanští demokraté nepodpoří ani návrh o jejím rozpuštění. „Všichni budeme proti, protože se domníváme, že není důvod pro rozpuštění. Ve sněmovně je jasná většina,“ uvedl jejich místopředseda. Ten věří, že stejný postoj zaujme i TOP 09. „Já neznám žádný náznak, který by vedl k tomu, že by ODS mohla mít pochybnost,“ dodal.

Zaorálek pochybuje o levicovosti současné vlády

Řešení je podle něho jasné: „Nejen, že je nemožné sněmovnu rozpustit, ale také získat podporu pro tuto vládu, takže bychom se měli vrátit k našim tradicím,“ řekl Chalupa s tím, že by sestavením vlády měla být pověřena Miroslava Němcová. Úkolem by tedy podle něho mělo být vyslovení nedůvěry Rusnokově vládě a následné sestavení vlády při druhém pokusu. Rusnokův kabinet považuje za epizodní záležitost.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek zase vyjádřil pochybnost nad levicovostí současné vlády. „Ten způsob, jak to vypadá kontinuálně, mě vede k otázce, jestli to je nějaká změna. Vypadá to, že se tato vláda bude od té předchozí lišit minimálně.“ I sociální demokraté by stáli o druhý pokus. „Pokud bychom tu šanci dostali, využili bychom ji jako nikdo jiný,“ myslí si sebevědomě. Řešení ale vidí i ve spojení důvěry pro Rusnokovu vládu s dohodou o vypsání předčasných voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…