Tajné služby si o vás zjistí mnohem víc. Marek Benda: Je to dobře. Ohrožuje nás Rusko, Čína a půl Afriky

09.07.2015 8:26

K posílení pravomocí agentů všech tří zpravodajských služeb, které hladce prošlo Poslaneckou sněmovnou, se vrátila i dnešní vydání MF Dnes a Lidových novin. Vládní návrh zákona se nelíbí nejen ochráncům soukromí, ale ani bankéřům.

Tajné služby si o vás zjistí mnohem víc. Marek Benda: Je to dobře. Ohrožuje nás Rusko, Čína a půl Afriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Díky návrhu zákona budou moci příslušníci BIS, civilní rozvědky a Vojenského zpravodajství nově získávat informace od správců daní a bank i podrobnější údaje od telefonních operátorů, například o majiteli telefonního čísla. Uvidí tak do daňového přiznání lidí či firem. Budou moci nově prověřovat i informace o osobách, které narušují ústavní zřízení Česka, a to kromě prověřování hrozeb spojených s financováním terorismu.

S vládním návrhem nesouhlasila pouze TOP 09. Šéf sněmovního výboru pro bezpečnost, sociální demokrat Roman Váňa, naopak pro Lidové noviny uvedl, že zákon zpřesňuje a zjednodušuje přístup zpravodajských služeb k některým informacím, které jsou důležité pro boj s terorismem i organizovaným zločinem. 

Zastání pro zákon má i Marek Benda z ODS. „Jsme v situaci poměrně velkého vnějšího ohrožení. Zesiluje vlivové zasahování Rusů a Číňanů. Existuje nebezpečí v půlce Afriky,“ uvedl s tím, že nejde se tvářit, že žijeme v krásných časech a tajné služby máme utlumovat.

V MF Dnes si nového zákona všímá na názorové straně Miroslav Korecký. „Špioni budou snáze prolamovat daňové tajemství a dostávat o nás více informací od telekomunikačních operátorů. Obojí je podstatným zásahem do naší svobody ze strany represivních složek: do jejich hledáčku se může dostat kdokoliv z nás,“ poznamenává Korecký s tím, že vlivem zhoršující se vnější bezpečnostní situace Česka celý zákon Sněmovna jen odzívala.

„Sněmovna dokonce netrvala ani na tom, aby paralelně s vyššími pravomocemi agentů šlo i posílení kontroly zpravodajských služeb, které vláda při svém nástupu slíbila. Zatímco s prošpionským zákonem se kvaltovalo, přísnější kontrola bude později. Na podzim. Napřesrok. Nebo tak nějak...,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…