Tajný scénář z minulosti, který by se nyní mohl proti Rusku hodit. Syn slavného amerického generála napsal více

14.09.2014 19:14

Komentátor amerického deníku The Boston Globe James Carroll se ve svém dnešním článku věnuje odtajnění utajené operace s názvem Necky. I přes podobně směšně nazvané operace a občasné paranoidní nálady děkuje aktérům studené války a věří, že s Ruskem se může Západ dohodnout na míru i dnes.

Tajný scénář z minulosti, který by se nyní mohl proti Rusku hodit. Syn slavného amerického generála napsal více
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

„Tajná zpráva o moskevské agresi předvídá vzdušnou invazi zahrnující bombardování i výsadek parašutistů. Jako pravděpodobné cíle jsou uvedeny nikoliv Kyjev, Tbilisi, Vilnius či Tallinn, ale města Nome, Fairbanks, Anchorage a Seward. Jde totiž o teprve nedávno odtajněnou zprávu americkou vládou, která pochází z roku 1951. Zpráva byla výsledkem tajné spolupráce FBI s leteckou kontrarozvědkou a zabývala se přípravami na případnou sovětskou invazi na Aljašku. V rámci přípravy na invazi došlo k vyškolení 100 agentů, kteří by v případě nutnosti působili v týlu nepřítele. Tito agenti byli připraveni splnit své úkoly až do roku 1959,“ popisuje Carroll.

„Operace Necky stará více než šedesát let však v souvislosti se současnými událostmi působí velmi aktuálně. Rusové provedli invazi do Gruzie, obsadili Krym a nyní narušují hranice Ukrajiny. Občané téměř poloviny evropského kontinentu, jejichž státy leží v bezprostřední blízkosti Ruska, nepovažují vůbec hrozby o invazi za paranoidní. Odtajnění operace Necky má pro mě i osobní nádech. Můj otec, brigádní generál Joseph Carroll, totiž tehdy působil jako zpravodajský důstojník právě v letecké kontrarozvědce. 'Dobrý bože, táto, co jste si tenkrát mysleli?'," pokládá si Carroll řečnickou otázku.

Najít odpověď na tuto otázku však podle Carrolla mladšího není až tak složité. „Když začala operace Necky, byl masový vrah dvaceti milionů svých spoluobčanů Stalin stále u moci. Zotročoval sovětské satelity ve východní Evropě a měl už k dispozici atomovou bombu. Spolupracoval rovněž s Čínou a obě mocnosti byly tehdy na vzestupu. Z tohoto pohledu se představa Washingtonu o možné invazi Sovětského svazu přes padesát kilometrů širokou Beringovu úžinu nezdá vůbec paranoidní. Byť je pravda, že studená válka byla skutečně plná mnoha paranoidních obav, vytváření katastrofických scénářů a sebedestruktivních dobrodružství, jako byl pro Spojené státy Vietnam,“ uznává Carroll.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Dříve než však blahosklonně odsoudíme vůdce studené války, kteří v rámci boje proti sovětské tyranii často sahali k absurdním a směšným akcím typu operace Necky, měli bychom mít na paměti, že jejich půlstoletí trvající strategie přetahování a odstrašování se nakonec vyvinula ke zmírnění napětí, odzbrojení a vzájemné důvěře. Děkujeme naší společné šťastné hvězdě, která zabránila vypuknutí třetí světové válce. V této souvislostii musím poděkovat právě i aktérům studené války. Osobně si dovolím poděkovat i svému otci, který byl jedním z nich," píše Carroll.

Za celá ta dlouhá desetiletí, kdy se dařilo Západu a Východu vyhnout se zničující jaderné válce, se nakonec Sovětský svaz rozložil zevnitř. Ideje liberální demokracie našly své místo ve většině zemí světa, jinde se tyto ideje dále rozvíjely dopředu. A to včetně Spojených států, kde došlo k obrodě lidských práv a vzniku mírového hnutí. Nakonec si Američné ke svému údivu všimli, že Sověti mají při ukončování studené války náskok. Zkrátka a dobře, změny v lidském myšlení byly patrné na obou stranách barikády a prospěly Rusům i Američanům zároveň,“ všímá si Carroll.

„Tento přirozený mírový proces, jenž vyústil ke zbourání pomyslné zdi mezi Východem a Západem před pětadvaceti lety, je však nyní ohrožen. Vladimir Putin rozpoutal ve snaze pozvednout své postavení v domácí politice nebezepčnou nacionalistickou agresi proti Ukrajině. Tento bezprecedentní krok ohrožuje nejenom jeho souseda, ale veškerý řád, který byl Evropě nastolen po ukončení studené války. Jeho dopady nakonec vidíme i na Blízkém východě. Putin je prostě problém,“ je přesvědčen Carroll.

„Jak by tedy na tento problém měly Spojené státy vlastně reagovat? Najít na tuto otázku správnou odpověď není jednoduché. Problém je větší než cokoli, co zatím musel Washington řešit, a stejně tak je stávající problém složitější, než aby jej mohl vyřešit Washington bez pomoci spojenců. Je třeba přehodnotit vůdčí roli USA ve dnešním světě. Měli bychom realisticky posoudit hrozící nebezpečí a jistě se nevyhneme ani diskuzi směřující k nové studené válce,“ domnívá se Carroll.

„Neměli bychom však podléhat paranoii a naším cílem by mělo být nastartování mezinárodního dialogu a dosažení mírové shody. Demokratické hodnoty dokázaly již jednou zvítězit beze zbraní, tak proč by to nešlo i podruhé? Operace Necky dnes podle svého směšného názvu zní jako filmový scénář komika Waltera Matthaua. Díky této kampani se však podařilo získat čas. Přes všechny výstřelky a nesmyslnosti, které přinesla. I dnes má Amerika ideje, ve které se dá věřit,“ uzavírá Carroll svůj text ve vlasteneckém duchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…