Tak jak je to s tím azylem pro čínské křesťany? Poslanci se chystají nahánět vládu interpelacemi

03.09.2016 16:42

Poslanci z klubu TOP 09 a Starostů chtějí interpelovat ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) kvůli vyřízení žádosti o azyl 70 čínských křesťanů. Ti tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře. Rozhodnutí o udělení ochrany trvá podle zákonodárců dlouho, někteří Číňané na verdikt úřadů čekají už rok, uvedl dnes server Aktuálně.cz.

Tak jak je to s tím azylem pro čínské křesťany? Poslanci se chystají nahánět vládu interpelacemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se hlasovalo o novele zákona o zbraních, tedy o pravidlech jejich držení občany tzv. zbrojním průkazu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v Olomouci řekl, že prodloužená lhůta zřejmě souvisí s nutností úřadů shromáždit dostatek informací. „Pokud došlo k určitému prodloužení lhůty proto, aby státní správa rozhodla o tom, jestli bude poskytnutá ochrana či nikoliv, tak předpokládám, že to souvisí s nutností shromáždit dostatek informací o skutečných podmínkách, ve kterých tito lidé žili,“ řekl novinářům Sobotka. Dodal, že v právním státě rozhodují o azylu úředníci, ne předseda vlády či ministr vnitra. Žádosti jsou také podle něj posuzovány individuálně, nerozhoduje se o skupině. „Ke všem přistupujeme stejně, je třeba vycházet z azylového zákona,“ uvedl.

Jak již dříve média uvedla, pokud by Ministerstvo vnitra žadatelům mezinárodní ochranu udělilo, oficiálně by tím konstatovalo, že se v Číně porušují lidská práva. První skupinka deseti čínských křesťanů přišlo podle médií do Česka loni v září, dalších 60 v první polovině letošního roku. „Zatím nebylo rozhodnuto o žádné žádosti. Křesťané z Číny čekají v zařízeních pro běžence v Havířově a Kostelci nad Orlicí,“ připomněla ČTK.

Ministerstvo vnitra má ze zákona na udělení či neudělení azylu lhůtu 90 dnů, kterou může prodlužovat až na šest měsíců. Číňané v minulých letech tvořili jen zlomek žádostí o azyl. Loni úřady posoudily čtyři případy, o rok dřív 15. Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další nelegální křesťanské církve čínský režim potírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…