Tak je nevolte. Senátorka Kovářová ,,vyřešila” bídu

14.04.2024 18:24

Senátorka Daniela Kovářová odpověděla na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Odpovídala mimo jiné na otázku, zda by české soudnictví nemělo projít nějakou reformou, aby soudy zrychlily svou práci. Vyjádřila se také k reformě školství. Současné české školství podle jejího názoru nepřipravuje mladou generaci správně na život. Pokud jde o sociální otázky, např. chudobu některých českých spoluobčanů či energetickou krizi, Kovářová má za to, že v těchto věcech by pomohla změna politické reprezentace.

Tak je nevolte. Senátorka Kovářová ,,vyřešila” bídu
Foto: archiv D. Kovářová
Popisek: Senátorka Daniela Kovářová

Členka horní parlamentní komory Daniela Kovářová v jedné z odpovědí čtenářům a čtenářkám serveru ParlamentníListy.cz poznamenala, že většina českých soudů pracuje v přiměřených lhůtách.  

„Ze statistik vyplývá, že naprostá většina soudních řízení probíhá v rozumných lhůtách (do několika měsíců) a bezchybně. Chybovost justice je minimální, byť bychom zajisté byli rádi, kdyby se nevyskytovaly nikdy. Podle mě není třeba systémová změna, byť bych se přimlouvala za výraznější odškodnění v případě pochybení justice. Pokud jde o zmínku o tom, že se soudy vlečou, pak se znalostí věci (jsem skoro 40 let praktikující advokátkou) mám za to, že průtahy nezpůsobují soudy, ale účastníci využívající opravné prostředky,“ poznamenala Kovářová.

Vyjádřila se také k reformě školství. Současné české školství podle jejího názoru nepřipravuje mladou generaci správně na život.

„Jsem přesvědčena, že naše školství nepřipravuje mladou generaci na aktuální problémy. Podpořila bych změnu koncepce vzdělávání, aby školství více reagovalo na problémy dnešního světa a lépe připravovalo mladé lidi na to, co je v životě čeká,“ pravila senátorka.

V obecnější rovině poznamenala, že je třeba měnit situaci nejen ve školství, ale i v dalších oblastech.

„Sleduji, že velmi často se politici i novináři zabývají podružnými problémy, které uměle vyvolávají aktivisté. Někdy mi to připadá, že se jimi zabývají právě proto, aby nemuseli řešit skutečné problémy, které občany sužují,“ nebrala si servítky.

Pokud jde o sociální otázky, např. chudobu některých českých spoluobčanů či energetickou krizi, Kovářová má za to, že v těchto věcech by pomohla změna politické reprezentace.

„Zdražování je důsledkem sebevražedné politiky EU a Green Dealu. jedinou možností je změna přístupu a politiky. Je třeba ve volbách volit jiné lidi s jinými programy a názory. Věřím, že v podzimních volbách do Senátu se lidé promění a že Senát se stane skutečnou pojistkou,“ podotkla.

Nakonec konstatovala, že ona jako nezávislá senátorka hlasuje skutečně nezávisle, jak uzná za vhodné a tak, že má při tom na mysli např. své sousedy.  

„Já hlasovat podle stranické disciplíny nemusím, protože jsem nezávislá, žádná strana mě do Senátu nevyslala ani mě nepodporovala, nejsem členkou žádné strany ani senátorského klubu. Hlasuji podle svého a můj názor a pohled na rozhodování zásadně ovlivňují mí sousedé, spoluobčané a voliči, s nimiž jsem v každodenním kontaktu. Pro zrušení valorizace jsem nehlasovala a nepodpořila bych ani rozhodování o našich platech. Považuji to za vysoce nemorální,“ zdůraznila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…