Tak to je něco: Do eurovoleb kandiduje i Okamura. Do čela nasadil Ivana Davida

27.02.2019 11:20

Hnutí SPD povede do květnových evropských voleb lékař a někdejší ministr zdravotnictví z vlády Miloše Zemana v letech 1998 až 2002 Ivan David. Na posledním místě kandidátky bude předseda hnutí Tomio Okamura, uvedla dnes SPD v tiskové zprávě. Pokud by se Okamura díky preferenčním hlasům do Evropského parlamentu dostal, automaticky by mu zanikl mandát ve Sněmovně.

Tak to je něco: Do eurovoleb kandiduje i Okamura. Do čela nasadil Ivana Davida
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ivan David

Kandidátku SPD pro evropské volby schválilo předsednictvo strany. David, který hnutí ve volbách povede, už za SPD kandidoval loni v říjnu do Senátu v obvodu Praha 12, získal tehdy 5,5 procenta a skončil pátý. Senátorem byl v tomto obvodu zvolen Pavel Fischer (nestraník).

Zařazení Okamury na poslední místo kandidátky označilo SPD za podporu předsedy hnutí pro ostatní kandidáty a zdůraznění významu voleb. Okamura se nicméně může do Evropského parlamentu dostat, pokud by díky preferenčním hlasům přeskočil ostatní kandidáty hnutí. Funkce europoslance je podle zákona s funkcí poslance českého Parlamentu neslučitelná.

SPD je posledním sněmovním uskupením, které představilo lídra své kandidátky pro evropské volby. Většinu ostatních stran povedou do voleb nynější europoslanci: ANO Dita Charanzová, ODS Jan Zahradil, KSČM Kateřina Konečná, ČSSD Pavel Poc, KDU-ČSL Pavel Svoboda a společnou kandidátku TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil (TOP 09). Piráti vybrali do čela své kandidátky softwarového specialistu Marcela Kolaju.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…