Tak to vůbec nebylo. Šlachta k Mlejnkovi tvrdě, ale k Rakušanovi ještě hůř

02.09.2022 7:59 | On-line

Někdejší elitní policista a současný předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta v pořadu internetové televize XTV hovoří ve spojitosti s děním na Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) o „naprostém selhání“ ministra vnitra Víta Rakušana. Ten podle Šlachty ztratil veškerou důvěryhodnost a měl raději zůstat u své původní učitelské profese.

Tak to vůbec nebylo. Šlachta k Mlejnkovi tvrdě, ale k Rakušanovi ještě hůř
Foto: Hana Brožková
Popisek: Robert Šlachta

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Ve středu rezignoval šéf ÚZSI Petr Mlejnek, zbytečně se tím podle Šlachty promrhaly dva měsíce času, co ve funkci setrval. „Kdyby poté, co vyšly najevo věci ohledně Dozimetru – propojení Mlejnka s Rédlem – byl odvolán a nebyl vůbec do té funkce dán, tak by se pan Rakušan mohl zabývat důležitými věcmi. Že se Mlejnek funkce vzdal, nebylo o tom, že by ten tlak na něj byl tak enormní, jak to bylo popisováno ten den ráno v médiích, jak si ho pan Fiala a Rakušan cení za to, že se tak rozhodnul... Kolem poledne už vyšlo najevo, že tam byly další důkazy o tom, že Mlejnek už v roce 2016 se objevil v záznamech odposlechů v korupčním jednání ohledně firmy Techniserv,“ dodal Šlachta.

Mlejnek se tak podle jeho slov jen zařadil do plejády kauz kolem hnutí STAN. „Protože hnutí STAN od chvíle, co se objevilo ve vládě, tak všechny jeho kauzy byly o tom, že jakmile jste na ně přišli, tak řekli, že je nyní vymlčují a začínají znovu. Ať to byly jejich účty v zahraničí, Polčák, Gazdík. Ale dopředu se neudělalo vůbec nic. A tady s Mlejnkem je to úplně stejné,“ upozorňuje Šlachta.

Z celé záležitostí viní především ministra vnitra Víta Rakušana, který takového člověk do čela civilní rozvědky dosadí: „Jestli někdo dá do funkce Mlejnka s tím, že jeho manželka-učitelka, má deset let firmu na odposlechy, prodávání odposlechů, vyhledávání odposlechů a jiné věci, a on nepřizná ministrovi vnitra, že se tímto zabýval, kde všude se objevil, tak je to podle mne naprosté selhání ministra vnitra. Dát takového člověka do takové služby je riziko, není to osoba naprosto čistá, aby vedla takovou službu,“ pokračuje bývalý policista a celník.

„Ministr Rakušan Mlejnka vůbec to té funkce jmenovat neměl, minimálně měl mít přísně tajné. Vůbec nevím, proč ty dva měsíce Mlejnka tak urputně Rakušan i premiér drželi, když ty informace začaly vycházet už postupně najevo. Akorát tím destabilizovali službu, není dobře, když se o tajné službě mluví v médiích. Mlejnek musel vědět, že se novináři budou snažit k těm informacím dostat,“ doplnil.

„ÚZSI není vůbec banální služba, pokud se tam dosadí takový člověk, může se ta služba vymknout naprosto z rukou. Vezměte si vojenské zpravodajství, kauza Nagyová, vojenské zpravodajství má také působit venku, sbírat informace pro Českou republiku a nakonec se dokázalo, že sledovali lidi na českém území,“ připomněl Šlachta s tím, že hlavním úkolem ÚZSI je „chránit zájmy České republiky v zahraničí“.

Následně jako dopad rezignace Petra Mlejnka na ministra vnitra zmínil ztrátu důvěry. „Rakušan naprosto ztratil důvěru. Četl jsem jeho rozhovor, že se v organizovaném zločinu s nikým nepotkával, on vlastně nic nevěděl, ani že si v hnutí STAN pod jeho zadkem dělí místopředsedové věci z hnutí STAN.

Ministr vnitra Rakušan měl podle Šlachty zůstat v roli učitele, na kterou stačí: „Rakušan nikdy nebyl na tu funkci připraven, tady se to jasně ukazuje. Ten člověk by spíš měl učit na gymplu, dělat to, co dělal. Těch problémů, co musí řešit, je strašně moc teď,“ uvedl Šlachta, že měl Rakušan zůstat u učitele, kde by zúročil své znalosti. Fiala ale zřejmě Rakušana podle něj drží, aby udržel vládu.

„Uvědomme si, že ministr Rakušan sedí na jednom z nejdůležitějších ministerstev, je to silové ministerstvo. A jestli ten člověk nic neví o lidech, kteří jsou kolem něj a ještě si vybere Mlejnka, tak mi řekněte, jak chce vykonávat pozici ministra vnitra?“ tázal se Šlachta.

Vicepremiérovi Rakušanovi vytkl i ukrajinskou krizi. „Ministr Rakušan se chvástá, jak zvládl ukrajinskou krizi, tak podle mě ji naprosto nezvládl. Už to není ale jen Ukrajina, bavíme se o přílivu uprchlíků ze Sýrie, z Turecka. Jsou to stovky běženců denně, proudí k nám a snaží se dostat do západní Evropy. Je to ekonomická migrace,“ uvedl Šlachta s tím, že ale ministr vnitra záležitost neřeší. „Policisté toho mají plné zuby, protože jsou přetíženi,“ dodal Robert Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…