Tak tohle Rakušan napsal. Nové info o zavřených webech. Žádné doporučení, zní to jako rozkaz

25.10.2023 17:28

Ředitel Institutu H21 Adam Růžička chce pokračovat v žalobě na vládu Petra Fialy, která si podle něj nezákonně vyžádala zablokování osmi tzv. dezinformačních webů loni po ruské invazi na Ukrajinu. Nejvyšší správní soud sice žalobu zamítl s tím, že žádost vlády na poskytovatele internetového připojení byla jen doporučením, Růžička ale nyní zveřejnil dopis, kde ministr vnitra Vít Rakušan píše, že jde o „přímou výzvu Vojenského zpravodajství“, což podle Růžičky má jasně imperativní charakter. Celá věc tak míří k Ústavnímu soudu.

Tak tohle Rakušan napsal. Nové info o zavřených webech. Žádné doporučení, zní to jako rozkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí
Institut H21 se zaměřením na výzkum volebních systémů a současné demokracie podal loni žalobu na vládu kvůli blokaci osmi webů po ruské invazi na Ukrajinu. Vláda podle něj porušila principy právního státu, svobody projevu, práva přijímat informace, svobody myšlení a vědeckého bádání, když si vyžádala blokaci serverů u poskytovatele domén CZ.NIC a Sdružení poskytovatelů internetového připojení NIX.cz.

Hlavním bodem obžaloby přitom byl dopis vládního Národního centra kybernetických operací (NCKO) z 25. února 2022, adresovaný poskytovatelům internetového připojení a domén v Česku. Formulace v dopisu podle žalobců nesly znaky závazného pokynu ze strany státní moci k blokaci webů.

Nejvyšší správní soud ale žalobu zamítl, a dal tak za pravdu dřívějšímu rozhodnutí pražského městského soudu. „V souzené věci označený zásah nenese vůči subjektům soukromého práva žádnou pohrůžku sankce. Nejde o vynutitelné jednání ze strany orgánů veřejné moci, ale spíše o nezávaznou politickou proklamaci doporučujícího charakteru,“ uvedl NSS v rozhodnutí, jak informuje Česká televize.

Růžička z Institutu H21 ale nyní zveřejnil další dopis, který poskytovatelům domén a internetového připojení přišel přímo od ministra vnitra Rakušana. A z něj už je prý patrné, že šlo ze strany vlády vlastně o rozkaz, a ne o prosbu.

„Nový díl do skládačky ohledně loňské blokace dezinfowebů: ministr vnitra Vít Rakušan píše řediteli NIX.cz 1. března 2022. Připomenu oficiální verzi, a tedy že blokování bylo činem soukromých aktérů, kteří s vládou opatření pouze konzultovali. Jinými slovy, že nešlo o pokyn ze strany veřejné moci, který by byl v tomto případě nezákonný. Toto jsme rozporovali v žalobě a následné kasační stížnosti. Soudy konstatovaly, že nešlo o pokyn, ale o nezávaznou žádost o vzájemnou pomoc či o politickou proklamaci doporučujícího charakteru,“ vrací se Růžička k rozhodnutí NSS.

V Rakušanově dopisu ale ministr píše, že jde o „požadavek Národního centra kybernetických operací“ nebo o „přímou výzvu příslušných složek Vojenského zpravodajství“. To už podle Růžičky zní jako pokyn. Rakušan také píše, že „Vojenským zpravodajstvím vyžádané opatření ...[považuje] ... za plně oprávněné a nutné“.

„Původní dopis NCKO byl podivně nejasný, v něčem si protiřečil, žádal, ale zároveň děkoval za odvahu atd. Dovysvětlení ministra vnitra už ale působí jednoznačně. Přidáváme toto důkazivo k ústavní stížnosti a doufáme, že se tato anabáze dotáhne do zdárného konce,“ píše Růžička, že celá věc nyní půjde k Ústavnímu soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tento systém produkuje zbytečné lidi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 26.10.2023 7:47:45
v obrovském množství politických neziskovek. Recept je jednoduchý - vystuduj nějaký zbytečný humanitní obor, takové studium zvládne i rozumový retard, zaměstnej se v politické neziskovce a je z tebe doživotní volič STANu nebo TOP nebo Pirátů. Nic jiného ani nemůžeš. Výhodu to má, že tvůj voličský hlas je dobře placen, pracovat nemusíš. Stát dává takovým neziskovkám desítky miliard ročně, jsi zaopatřen voliči pětikoalice.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…