Tak tohle není dobrá zpráva pro Rusko. Ten, na kterého se spoléhali, na tom prý není až tak dobře

25.12.2014 21:28

Komentátor agentury Reuters Johny Foley se poměrně překvapivě dívá kriticky na budoucí vývoj Číny. Rezervovaně hodnotí i první dva roky ve funkci prezidenta Si Ťin-pchinga a odhaduje, že zahraničním investorům v Číně i nadále pšenka příliš nepokvete.

Tak tohle není dobrá zpráva pro Rusko. Ten, na kterého se spoléhali, na tom prý není až tak dobře
Foto: tan, China daily
Popisek: Si Ťin-pching: čínský komunistický politik, od března 2013 čínský prezident a od listopadu 2012 generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Číny

Foley tvrdí, že zahraniční investoři začínají být v Číně čím dál tím víc nespokojenější. Podle komentátora Reuters je země i po dvou letech, co v jejím čele stojí prezident Si Ťin-pching, stále málo otevřená a modernizovaná. „Je velmi pravděpodobné, že se to příští rok o mnoho nezlepší. Jsem přesvědčen že rok 2015 bude pro Čínu rokem promarněných příležitostí," konstatuje Foley, který však připouští, že čínskému prezidentu nelze upřít snahu o zlepšení situace.

„Si Ťin-pching byl rozhodně aktivní. Odvolal některé neschopné politiky a vysoké úředníky. Zaměřil zvýšenou pozornost na nadbytečné průmyslové kapacity i oblast energetiky. Dokonce je dnes v Číně možné otevřeně hovořit o růstu HDP pod 7 %. To přitom v posledních dvaceti letech skutečně nebylo možné," chválí Foley.

Naopak Foley kritizuje nesplnění slibu čínského prezidenta, který se týkal uvolnění trhu. „Přeshraniční burzovní systém s Hong Kongem se prakticky vůbec nerozjel a tvoří na šanghajské burze pouhá 2 %. K dobru nelze Ši Ťin-pchingovi přičíst ani skutečnost, že devizové rezervy se za poslední dva roky zvýšily o plných 600 miliard dolarů, což způsobily trvalé zásahy státu do měnového trhu," vypočítává negativa Foley.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Celkově jsou zahraniční politici, investoři a bankéři podle Foleyho z vývoje v Číně frustrováni. „Zahraniční investice v Číně byly za prvních devět měsíců letošního roku nižší než ve stejném období v roce 2013," upozorňuje Foley, ale na druhou stranu uznává, že být na místě čínského prezidenta, počínala by si většina politiků naprosto stejně. „Podpora obyvatelstva stávajícího režimu je nejistá a počet stávek v září se oproti předchozím dvanácti měsícům zdvojnásobila," informuje Foley.

„Důvěru střední třídy ve stávající režim ohrožuje nepříliš optimistický vývoj na trhu s nemovitostmi a zvýšená finanční nestabilita. Nejistota se však týká i samotné politiky, protože v roce 2017 dosáhne pět ze sedmi členů stálého výboru politbyra důchodového věku a je ve hvězdách, kdo je jednou nahradí. Pro Si Ťin-pchinga je tedy nejsnadnější soustředit se na populistické a nacionalistické kroky, mezi které patří započetí vyšetřování zahraničních společností a zvýšené územní nároky v Jihočínském moři," odhaduje Foley.

To všechno bude podle Foleyho ještě více zvyšovat napětí mezi obchodními partnery, kteří doufali ve zlepšení vztahů. „Jednoho dne se možná dočkají. Za současné situace se však čínští vůdci soustředí na udržování současného trendu, než že by plánovali zemi více otevřít světu," uzavírá Foley svoji prognózu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…