Tak trochu kovbojka? Do kauzy Nagyová prý zapojen i bývalý špion ze státní firmy

29.10.2013 8:10

Klíčovým prostředníkem ve sledovací kauze kolem Jany Nagyové byl manažer firmy s většinovou účastí státu, ředitel odboru bezpečnosti firmy ČD Telematika Bohumil Zajíček. Server Aktuálně.cz přinesl řadu informací, které v kauze sledování dvou úředníků Úřadu vlády zaplňují bílá místa. Pravá identita lidí, kteří sledovačku prováděli, není známá.

Tak trochu kovbojka? Do kauzy Nagyová prý zapojen i bývalý špion ze státní firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

Server Aktuálně.cz upřesnil, že vládní úředníky Jiřího Pertla a ředitelku Hrzánského paláce Alenu Hegrovou nechala Nagyová sledovat, a to z obavy, aby se neprozradil její milostný poměr s předsedou vlády Petrem Nečasem. Sledování mělo potvrdit, že Pertl s Hegrovou využívají společně vládní služební vůz i pro soukromé účely a tuto informaci prý Nagyová hodlala využít a zajistit si jejich mlčení.

Rozvědka chtěla Nagyové vyhovět a našla řešení

Nagyová se obrátila na ředitele rozvědky Milana Kovandu. Ten konzultoval úkoly se svým podřízeným Janem Pohůnkem. Chtěl Nagyové vyhovět, ale zároveň věděl, že úředníky z vlády nemohou sledovat přímo špioni Vojenského zpravodajství. A tak Kovanda Pohůnka pověřil, aby sehnal soukromou agenturu. A v této chvíli byl osloven dnešní manažer státní firmy Bohumil Zajíček.

Bohumil Zajíček popsal, jak postupoval. Uvedl, že si začátkem roku pořídil speciální telefon a do něj si uložil pět čísel na „soukromá očka", které získal od svých známých. Prý se domníval, že je může v budoucnu potřebovat. Jenže pravá jména u nich uvedena nebyla, a tak opatření agentů pro sledování se prý odehrávalo zcela anonymně. Server Aktuálně.cz píše, že pravá identita lidí, kteří pro Nagovou úředníky sledovali, není zatím známa. Zajíček prý coby prostředník pouze předával obálky s materiály a vše dělal zadarmo. Co bylo obsahem obálek, prý nevěděl a ani vědět nechtěl.

Zajíček nevěděl, o jakou akci jde

Bohumil Zajíček svoji roli nepopírá a reportérům Insideru prý v rozhovoru svou roli také popsal. Aktuálně.cz uvádí, že Zajíček je bývalým plukovníkem Vojenského zpravodajství a svým bývalým kolegům zprostředkoval služby soukromé agentury, jejíž lidé se na zaměstnance vlády pověsili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…