Tak vy se teď zajímáte o pravici? Po tom všem, co jste jí provedli? Václav Klaus sjel Babišova novináře a promluvil o tom, jak havlisté dvacet pět let pošlapávali svobodu

30.05.2015 7:22

V sobotním rozhovoru pro deník MF Dnes Václav Klaus ani trochu nešetří českou pravici, ODS je oslabena, vzývá USA a haní Rusko, což prý nemá s pravicí nic společného. Jinou pravicovou stranu u nás nevidí, jen havlisty a malé subjekty, které neoslovují dost voličů. Z politiky se navíc vytrácejí ideje, což Klaus považuje za děsivé. Svědčí o tom to, kdo dnes volby vyhrává. Nit suchou nenechal ale ani na médiích. Šlapaly po pravici a teď možná mají špatné svědomí.

Tak vy se teď zajímáte o pravici? Po tom všem, co jste jí provedli? Václav Klaus sjel Babišova novináře a promluvil o tom, jak havlisté dvacet pět let pošlapávali svobodu
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Hned na úvod konstatoval, že politiku stále intenzivně sleduje, ale nevidí kvůli tomu důvod číst noviny. Česká společnost teď podle jeho názoru prochází hrozivými změnami, kdy už neusiluje o svobodu jednotlivce, ale o domnělý boj proti korupci, v jehož jménu je ochotna svobodu jednotlivce potlačovat.

Havlisté byli bohužel úspěšní

„Jednotlivosti typu evidence tržeb nebo povinnosti operátorů mobilních telefonů mít zaznamenané všechny hovory, to je jen sled kroků k cíli, který mě děsí,“ konstatoval Klaus. K útokům na svobodu už ale docházelo i dřív.

„Těmi je od začátku to, čemu já říkám havlismus a co se dnes převádí do termínu pravdoláskovská ideologie nebo ideologie pražské kavárny. Tam byl vždy atak na lidskou svobodu, elitářský atak intelektuálně-politicko-mediální, že lidi sami se nemohou rozhodovat. Ideologie lidské svobody byla tímto čtvrtstoletí trvajícím atakem nesmírně znevážena a oslabena. Že k tomu přispěli i nositelé této ideologie, což se projevilo v naprostém selhání české pravice, je věc druhá, ale myslím, že primární byl právě atak na tuhle vizi světa, bohužel úspěšný. Nároky k němu byly pořád větší a větší a rok 2013 byl poslední tečkou,“ míní exprezident.

Pravice by proti tomu mohla bojovat, ale je slabá. Přesněji řečeno podle Klause platí, že TOP 09 není pravice. Ani Karel Schwarzenberg, ani Miroslav Kalousek nebojují proti omezování naší svobody ze strany EU a ještě víc šíří ideologii havlismu. ODS je slabá, vzhlíží k USA, kritizuje Rusko, a to nemá s pravicovostí nic společného. Ostatní malé strany, mezi něž řadí Klaus třeba Svobodné, neoslovují větší množství občanů, takže na ně nelze hledět jako na sílu, která by mohla poměry u nás posunout k lepšímu.

Média přispěla k pošlapání pravice

Došlo ale i na tvrdá slova vůči deníku Andreje Babiše. „Vy, Mladá fronta Dnes, kteří jste 25 let ničili pravici, se zabýváte pravicí? Co vás k tomu motivuje? Smutek, že jste přispěli k pohřbení pravice, a teď začínáte mít špatné svědomí a chcete to něčím vyrovnávat?“ A pokračoval. „Médiím se podařilo pravici zdiskreditovat, byť k tomu ona sama hodně přispěla. A jestli se může znovu nadechnout? Je naší povinností o to bojovat, ale nejsem si tím v představitelné budoucnosti jist. Bohužel mám strach, že toto nadýchnutí z dnešní ODS přijít nemůže,“ posteskl si.

Politiku podle Klause ničí její vyprazdňování, a to nejen v Česku, mizí z ní ideje a vyhrávají v ní politici jako premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), kterého prý rozhodně nelze označit za osobnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…