Takhle dopadnete, když neřeknete, co chce slyšet Witowská. Uveden příklad

27.10.2022 10:43 | Ze sítí

Rusko je státem a státy provádějí teror, nikoli terorismus, argumentoval bezpečnostní expert v ČT moderátorce Světlaně Witowské. Té ale taková odpověď nestačila a tlačila na Pojara dál. Na tomto příkladu se publicistka Jana Bobošíková rozhodla ukázat, jak se dívá na českou mediální scénu. Na scénu, kde si z jejího pohledu média jako server Seznam Zprávy na svou nezávislost jen hrají.

Takhle dopadnete, když neřeknete, co chce slyšet Witowská. Uveden příklad
Foto: Repro Twitter
Popisek: Moderátorka Světlana Witowská po svém posledním Interview ČT24

Publicistka Jana Bobošíková se po kritice kandidáta na prezidenta generála ve výslužbě Petra Pavla vrátila k tepání Evropské unie. A přidala k tomu český portál Seznam Zprávy.

„Teď vám ukážeme, jak významná česká média, která si říkají důvěryhodná a nezávislá, tlačí do veřejného prostoru názory svých zaměstnanců, umlčují hosty a lžou. Ukážeme vám, co se stane ve chvíli, kdy ve veřejnoprávní televizi odmítá host ve studiu přijmout názor redaktorky. A dále vám ukážeme, jak pracuje soukromý server Seznam Zprávy, když jeho redaktorkám nejsou odpovědi hostů po chuti. Proč právě soukromý server Seznam Zprávy? Seznam, je totiž podle eurokomisařky Věry Jourové signatářem eurounijního kodexu proti dezinformacím a podílí se na ověřování faktů. Uvidíte, jak takové ověřování faktů vypadá v praxi,“ odstartovala Bobošíková další díl svého internetového pořadu Aby bylo jasno, ve kterém tentokrát předložila svůj pohled na mediální scénu v České republice.

Začala s moderátorkou České televize Světlanou Witowskou, která řady ČT opouští, s ukázkou toho, jak vedla rozhovor s bezpečnostním expertem Tomášem Pojarem. Pojara podle Bobošíkové chtěla Witowská dotlačit k tomu, že Vladimir Putin je terorista a že Rusko je teroristický režim.

„Tomáš Pojar jejímu vidění světa nevyhověl. Argumentoval tím, že terorismus provádí většinou nestátní aktéři, že Rusko je státem a státy provádějí teror, nikoli terorismus, ale to Witowské nestačilo a tak položila stejnou otázku několikrát jinak,“ zaznělo od Bobošíkové, která následně přiložila tři ukázky ze zmíněného rozhovoru. Witowská se ve třech různých variacích zeptala, zda by Česká republika měla označit Ruskou federaci za teroristický stát.

Poté Bobošíková věnovala pozornost moderátorce Veronice Sedláčkové ze Seznam Zpráv, která vedla rozhovor s prezidentskou kandidátkou Alenou Vitáskovou. Chtěla vědět, zda Vitásková stále odmítá posílat zbraně na Ukrajinu. V narážce na fakt, že Rusko zahájilo válku na Ukrajině a naše zbraně pomáhají Ukrajině bránit se, se zeptala, zda teď dodávky zbraní Ukrajině spíš nepomohou konflikt ukončit, než ho prohlubovat. Vitásková odpověděla, že „zbraně prohlubují konflikt“.

„Všimněte si, že se redaktorka ze Seznam Zpráv ptá tak, jako by zbraně na Ukrajinu dodávaly všechny země EU. To ale není pravda,“ poznamenala Bobošíková s tím, že 4 z 27 zemí EU zbraně Ukrajině nedodávají. Jde o Maďarsko, Irsko, Kypr a Maltu.

A hned pokračovala.

„Opravdu nevíme, proč je eurokomisařka Jourová pyšná na to, že Evropská komise spolupracuje na boji s dezinformacemi právě se Seznamem,“ nechala se slyšet Bobošíková. „Ale možná je to obráceně. Třeba právě tento typ dezinformace Evropské komisi vyhovuje,“ dodala.

Poté si vzala na paškál moderátorku Seznam Zpráv Marii Bastlovou. Bobošíkové se nelíbilo, jak Bastlová vedla rozhovor s organizátorem demonstrací na Václavském náměstí Ladislavem Vrabelem. Toho se Bastlová zeptala, zda Rusko zabíjí na Ukrajině civilisty a když nechtěl odpovědět, oznámila mu, že se rozhovor nepohne dál, dokud jako tázaný neodpoví na tuto otázku. A Vrabel rozhovor předčasně ukončil.

Bobošíkové se ale nelíbila jiná věc. Bastlová totiž rozhovor uvedla větou, že Vrabel mluví za sdružení „Česko na 1. místě“. Bobošíková na to konto prohlásila, že organizace se ve skutečnosti jmenuje Česká republika na 1. místě, nikoli Česko na 1. místě, čili Bastlová podle ní lhala. A podruhé neříkala pravdu, když organizaci označila za proruskou. Pro toto tvrzení však podle Bobošíkové nepředložila žádné důkazy.

A také tvrdila, že prezident nemůže odvolat premiéra a členy vlády na základě petice.

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf je však toho názoru, že podle Ústavy ČR prezident vládu odvolat může. „Je s podivem, že redaktorka na platformě, která podle Bruselu bojuje proti dezinformacím, vede rozhovor o pravomocech prezidenta, aniž by znala možné výklady tak zásadního kroku, jako je pravomoc odvolat premiéra,“ kroutila hlavou Bobošíková.

Nakonec položila otázku.

„Tak co myslíte, může se ve společnosti, kde mají hlavní slovo takto pracující média, dařit skutečné svobodě a demokracii?“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …