Takhle tedy ne. Chvojka z ČSSD se před kamerami hádal s ministrem Pelikánem

29.09.2015 22:28

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nestr. za ANO), místopředseda poslaneckého klubu ČSSD, stínový ministr spravedlnosti Jan Chvojka v úterních Událostech, komentářích České televize hovořili o novém zákonu o státním zastupitelství, kvůli němuž bylo mezi politiky nejednou pořádné horko.

Takhle tedy ne. Chvojka z ČSSD se před kamerami hádal s ministrem Pelikánem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

Ačkoli byl před rokem ministr spravedlnosti Pelikán proti vzniku protikorupčního speciálu na státním zastupitelství, dnes tuto myšlenku podporuje. A Chvojka si kladl otázku, kdo bude hlídat hlídače, čili kdo bude hlídat práci tohoto speciálu. Pelikán kontroval, že v něm budou působit odborníci a nějaký přísnější dohled nebude třeba. A to se Chvojkovi ani trochu nelíbilo. „Já s tím nesouhlasím, myslím si, že by měl nad každým takovým orgánem existovat dohled. Pan ministr má bohužel tendenci přehlížet ústavněprávní výbor sněmovny,“ poznamenal poslanec.

Ministr si ovšem trvá na svém. Zákon považuje za kvalitní, a to i proto, že se do něj podařilo implantovat námitky někdejších kritiků. Chvojka v tom znovu nesouhlasil, když připomněl, že krajští státní zastupitelé jsou často proti nové normě především proto, že jejich pozice má být přesoutěžena. Ministr ovšem vzkázal, že si do toho nenechá mluvit, byť nechce nikomu upírat právo vyjadřovat se k zákonu. Pelikán si od zákonu také slibuje, že kauzy budou řešeny svižněji.

Chvojka opakovaně prohlásil, že zákon může projít ještě řadou změn, a to právě v okamžiku, kdy bude projednáván v ústavněprávním výboru sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…