Takhle v Praze hospodaří primátorka Krnáčová. Nahlédněte

19.08.2018 18:08

Praha v končícím volebním období hospodařila každoročně s přebytkem. Zároveň ale nedokázala vyčerpat všechny peníze, které si vyčleňovala na investice. Také vzrostly běžné výdaje, a to až o sedm miliard korun na loňských 58 miliard. Zároveň z přebytků rozdělila několik miliard korun mezi městské části a splatila část svých dluhů, píše ČTK.

Takhle v Praze hospodaří primátorka Krnáčová. Nahlédněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelů hlavního města. Zastupitelé projednávali mimo jiné výstavbu trasy metra D nebo rozdělení peněz vybraných z hazardu městským částem

V rozpočtu na letošní rok počítá s příjmy 54,096 miliardy Kč a výdaji 70,3 miliardy korun. Deficit pokryje z vlastních zdrojů a státních příspěvků.

Přebytek hospodaření vykazuje hlavní město rovněž letos. V prvním čtvrtletí hospodařilo s přebytkem přes pět miliard korun. Příjmy dosáhly asi 21,6 miliardy a výdaje 16,4 miliardy. Vliv na hospodaření mají zejména daňové příjmy.

Vyšší daňové příjmy ovlivnily hospodaření také v loňském roce, kdy Praha vykázala přebytek 7,45 miliardy Kč. Příjmy dosáhly 77,76 miliardy a výdaje 70,31 miliardy Kč. Investice činily 12,4 miliardy korun.

Nejvyšší plusový výsledek ale zaznamenalo město v letech 2015 a 2016, kdy se v obou letech přehoupl přes 12 miliard korun. Také tehdy přebytek ovlivnily vyšší příjmy a nižší výdaje. Naopak nejnižší byl za rok 2014, a to necelé dvě miliardy. Současné vedení města ale vzešlo až z komunálních voleb v polovině října 2014.

Z přebytků rozdělilo vedení Prahy několik miliard radnicím městských částí. Na investice dostaly například v roce 2017 více než jednu miliardu. Radnice na magistrát tehdy zaslaly 160 žádostí za 2,738 miliardy korun.

Opozice v průběhu volebního období vedení města vytýkalo nízké čerpání investic. To v minulosti opakovaně uvedlo, že nízké čerpání investic způsobilo to, že došlo v průběhu času ke zvýšení legislativních nároků před zahájením stavby nebo byla upravena pravidla při výběrovém řízení.

Zastupitelům z řad opozice vadila často také podoba běžných výdajů, které například na jednání zastupitelů při hlasováních o podobě rozpočtu označovali za příliš vysoké. Běžné výdaje loni dosáhly asi 58 miliard korun. V roce 2015 byly 48,24 miliardy a o rok později překročily hranici 51 miliard. Zvýšeny byly například v dopravě.

V uplynulých letech naopak klesalo zadlužení města, kdy se od roku 2014 snížilo o 11,83 miliardy korun na současných zhruba 20 miliard korun. Letos pak město plánuje splatit z dluhu asi jednu miliardu.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …