Taková čest? Náš generál Petr Pavel bude v NATO rýsovat strategii na zastrašení Ruska

18.03.2015 8:31

Český generál Petr Pavel, který se stane od června druhým nejvyšším mužem v NATO – předsedou vojenského výboru, si myslí, že Severoatlantická aliance zaspala a je nutné reagovat na stále agresivnější Rusko. Jeden z hlavních kroků, který chce v rámci NATO učinit, jsou masivní vojenská cvičení, která podle něj mají Rusko odstrašit. Píšou Hospodářské noviny.

Taková čest? Náš generál Petr Pavel bude v NATO rýsovat strategii na zastrašení Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

„Jestliže chceme na jakéhokoliv protivníka působit odstrašujícím dojmem, musíme také ukázat schopnost reagovat,“ prohlásil Petr Pavel. Ten chce prý také konkurovat ruské propagandě informačními kampaněmi. Český generál, který bude brzy vrchním velitelem všech aliančních vojáků, má v plánu provádět rozsáhlá vojenská cvičení, aby prý tak NATO odpovědělo na ruské vojenské manévry. Podle něj nemá smysl stavět nové základny v Pobaltí a v Polsku, jelikož dnešní války jsou prý mobilní. „To je jako budování opevnění, ale dnešní válka je manévrová, mobilní,“ odůvodnil své tvrzení.

V Hospodářských novinách píšou, že dle českého generála Petra Pavla se ruská armáda za dobu Putinova vládnutí zmodernizovala a jen od roku 2013 již absolvovala šest vojenských rozsáhlých cvičení, z nichž to největší čítalo 160 tisíc vojáků. Pavel míní, že Severoatlantická aliance v posledních letech dokázala uspořádat cvičení jen o šesti tisících vojácích a Rusko by si to mohlo vynaložit prý jako slabost NATO. Podle HN Vladimir Putin nařídil tento týden bleskovou prověrku bojeschopnosti 40 tisíc vojáků. Český generál navrhuje, aby NATO okamžitě udělalo podobné cvičení. „Na to musíme být schopni odpovědět přibližně stejnou mírou. Udělejme jedno patnáctitisícové cvičení v Pobaltí, druhé v Bulharsku, třetí klidně na druhé straně v Portugalsku,“ navrhl Pavel a dodal: „Prokažme, že máme schopnost nasadit značnou vojenskou sílu stejně rychle. Že jsme schopni zasáhnout kdekoliv, kde se vyskytne nějaký problém,“ prohlásil Pavel.  

Obdobně jako Petr Pavel na věc nahlíží i nejvyšší americký generál Martin Dempsey a stejně tak i někteří čeští politici. „Nevyčítal bych Estonsku nebo Litvě, které sousedí s Ruskem a mají silné ruské menšiny, že usilují o stálé základny NATO vzhledem k tomu, co se stalo na Krymu. Společná cvičení jsou však zřejmě levnější a efektivnější,“ řekl Bohuslav Sobotka. Stejný názor zastává i ministr obrany Martin Stropnický, který je také pro vojenská cvičení, na druhou stranu ale podle HN chápe, že státy sousedící s Ruskem volají po stálé přítomnosti aliančních vojáků.

Podle Petra Pavla, bychom měli v rámci aliance také podporovat tu část obyvatel Ruska, která je proti Vladimiru Putinovi. „Mohli jsme apelovat na liberální část Rusů, v opozici jich ještě nedávno bylo padesát procent. My jsme je v tom ale nechali, hodili jsme všechny Rusy do jednoho balíku,“ řekl Petr Pavel. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…