Takový binec je tu normální, policie nedělá nic. Další šokující sdělení k ohňům ve Švédsku. A také neuvěřitelná věta k Trumpovi

23.02.2017 9:25

Ve svém proslovu na americké Floridě americký prezident Donald Trump hovořil o problémech, které zmítají Švédskem. O pouhých 48 hodin později došlo na předměstí Stockholmu ke střetu mezi policií a skupinou maskovaných mužů. Někteří z útoků viní nepřímo Trumpa.

Takový binec je tu normální, policie nedělá nic. Další šokující sdělení k ohňům ve Švédsku. A také neuvěřitelná věta k Trumpovi
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Prezident Spojených států Donald Trump navštívil během uplynulého víkendu americkou Floridu a mimo jiné hovořil o problémech, které mají mnohé evropské země s integrací imigrantů.

„Musíme zajistit bezpečí našich občanů. Podívejte se na to, co se ve světě děje. Podívejte se na takové Německo, podívejte se na to, k čemu došlo včera v noci ve Švédsku, kdo by tomu věřil. Přijali příliš mnoho migrantů. Mají ohromné problémy,“ prohlásil Trump.

Negativní reakci si vyžádalo Trumpovo prohlášení o údajném „incidentu z předešlé noci ve Švédsku“, které si nikdo nedokázal zařadit, jelikož světová média o žádném problému ve Švédsku neinformovala.

Mnoho novinářů Trumpa obviňovalo z vymýšlení událostí, ke kterým nikdy nedošlo. Sám Trump později upřesnil své víkendové vyjádření skrze svůj twitterový účet, na který napsal, že v pátek večer sledoval zprávy o Švédsku na konzervativním televizním kanále Fox News.

Zmíněný televizní segment obsahoval rozhovor s dokumentaristou, který ve svém posledním dokumentu dával do souvislosti nárůst v počtu znásilnění a dalších kriminálních činů ve Švédsku s příbytkem migrantů z muslimských států. Ukázalo se, že právě toto byl onen „incident“, o kterém Donald Trump hovořil.

„Švédsko? Teroristický útok? Co to kouřil?“ napsal na Twitter bývalý ministerský předseda Švédska Carl Bildt.

Nicméně pouhé dva dny po Trumpově floridském proslovu došlo na předměstí švédského Stockholmu opravdu k výtržnostem. Násilí propuklo v oblasti Rinkeby (které je z velké části obýváno uprchlíky) poté, co policie zatkla několik lidí podezřelých z prodeje drog. Skupina čítající 20 až 30 mužů se obrátila proti policejním důstojníkům, a dokonce i přihlížejícím.

Z propuknutí násilí na předměstí švédského Stockholmu Trumpa nepřímo obvinil bývalý ministr práce a profesor z UC Berkeley Robert Reich.

„Trumpovy lži mají své následky,“ napsal Reich v úterý odpoledne na Twitter.

Podle zprávy britské BBC Švédsko jen v roce 2015 přijalo přes 162 000 žadatelů o azyl. Téměř třetina z nich přišla ze Sýrie.

Nicméně podle oficiálního vyjádření švédské rady pro prevenci proti zločinu v zemi nedošlo k žádnému „podstatnému“ nárůstu v počtu kriminálních činů. Zároveň ovšem členové rady zaznamenali „nárůst v počtu násilných napadení a znásilnění v uplynulém roce“. Na druhou stranu prý došlo k „poklesu krádeží a zločinů spojených s prodejem drog“, uvádí New York Times s odkazem na švédské úřady.

V článku pro švédský server Expressen Benjamin Dousa, jehož otec se přestěhoval do Švédska z Turecka, napsal, že Trumpova kritika byla v některém ohledu opodstatněná.

„Zranění novináři, policejní důstojníci zasypaní sprchou kamenů a vyrabované obchody nejsou bohužel něčím, na co bychom zde, kde já žiji, nebyli zvyklí,“ napsal Dousa, který je členem rady předměstí Rinkeby, která je zodpovědná za distribuci finančních prostředků mezi vzdělávací a další sociální instituce.

„Problém vězí v tom, že policie neudělala vůbec nic, což nebylo poprvé. Pokud zatknou někoho, kdo dělá problémy, za několik dní ho zase propustí. Nemá to žádný smysl,“ sdělil dle serveru The Local Haider, který pracuje v jednom z obchodů v Rinkeby.

„Nejedná se o tolik lidí, kteří zde dělají problémy, je to možná třicet čtyřicet lidí. Bylo by dobré je ve velkém pozatýkat. Nabízí se ovšem i jiná řešení, jako je například rozdělit a poslat do různých měst. Hlavní je, aby normální lidé mohli spokojeně žít,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…