Takto Daniel Takáč rozhovor dlouho neukončil: Mimořádný zážitek diváků ČT

25.04.2017 12:09

K francouzským prezidentským volbám se ve včerejším vysílání pořadu Události, komentáře ČT24 vrátil moderátor Daniel Takáč se svým hostem, profesorem politologie CEVRO Institutu Miroslavem Novákem. Rozhovor však byl v samotném závěru dokonce přerušen.

Takto Daniel Takáč rozhovor dlouho neukončil: Mimořádný zážitek diváků ČT
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Daniel Takáč

Novák Takáče odzbrojil již při první odpovědi, kdy měl odpovědět na to, co podle něj rozhodlo o tom, že Francie zůstává prozatím tou otevřenou zemí bez uzavírání hranic a setrvávající v Evropě. „Víte, já bych takhle tu otázku nekladl. V každém případě ten vítěz,“ začal Novák, ale Takáč jej přerušil. „No, promiňte, ono to tak není? Ono to tak není, že teď tedy Francie je silně proevropskou zemí?“ optal se znovu Takáč. 

Novák se však nedal. „Ne, říkám, že bych otázku takhle nekladl, protože Marine Le Pen nemohla vyhrát, takže vlastně to byl jakýsi strašák. V žádném případě nehrozilo ve francouzských prezidentských volbách vítězství Marine Le Penové, to tedy ani náhodou. Ten volební systém, který je ve Francii, který je používán k volbám prezidenta, to vylučuje, protože je tam zapotřebí, aby vítěz získal absolutní většinu. To extrémní kandidát nebo kandidátka prostě nedosáhne,“ míní Novák. 

Video najdete ZDE.

I zde se však dočkal napomenutí od Takáče. „My se tady bavíme o výsledcích prvního kola, kdy se v zásadě ani nepředpokládalo, že někdo získá nad 50 %, tedy tu absolutní většinu, a tudíž se stane prezidentem Francouzské republiky. Ale ta otázka, a proto ji kladu tak, jak ji kladu, a s dovolením si na ní budu trvat, zní: ‚Nejvíce hlasů dostal ten proud proevropský, ne ten proud, který říkal: zavřít hranice, vystoupit z Unie, vystoupit ze Severoatlantické aliance. Já jsem se ptal proč?‘ Proč to tak je u Francouzů?“ zeptal se znovu.

Anketa

Jste pro zavedení trestu smrti?

82%
18%
hlasovalo: 2318 lidí

Profesor nicméně znovu zopakoval, že Marine Le Penová nemůže ve Francii za stávajícího volebního systému zvítězit. Když se jej pak Takáč zeptal na to, co podle něj chtějí Francouzi, Novák začal znovu obšírněji. „Musíme si nejprve klást otázku, jak jsme dospěli do této naprosto výjimečné situace? Francouzský politický systém je velmi dobře koncipován. Postupně byl upravován a dospělo se k takové, bych řekl, skoro dokonalosti, že se tam střídaly dvě tendence, které byly reprezentovány dvěma stranami, Socialistickou stranou, která je v současné době u moci, má prezidenta, má premiéra, má velkou převahu v parlamentu, no a ta, ten druhý pól. To je Republikánská strana,“ sdělil Novák. Takáč však odvětil, že se chtěl spíše bavit o příčinách toho, proč to dopadlo, jak dopadlo.

„Váš odhad; bude ten, kdo uspěje v prezidentských volbách, mít za sebou silný parlament, bude schopen vládnout, anebo vznikne problém?“ zeptal se následně na poslední otázku Takáč. 

„Z počátku to vypadalo prostě tak, že bez problému zvítězí republikánský kandidát, dlouho to vypadalo, že zvítězí Alain Juppé, bývalý premiér...“ začal obšírně Novák. A teď je to jak?“ skočil mu do řeči Takáč. „No, hned se k tomu dostaneme,“ odvětil Novák.

„Já se omlouvám, nemáme 90 minut na přednášku, tak proto prosím váš odhad. Půjde to v červnu dohromady, nebo nepůjde to v červnu dohromady?“ znervózněl Takáč. Odpověď se však stejně nedozvěděl, když Novák začal opětovně rozprávět o systému ve Francii, Takáč rozhovor s ním ukončil. „Omlouvám se, to jsou fakta, která naši diváci znají.“ zakončil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…