Takto je to prý s bydlením Petra Nečase

19.11.2014 8:56

Proč si expremiér Petr Nečas nekoupil vyhlédnutý byt, zkoumají dnešní Lidové noviny. Nejprve si prý vybral byt Na Radosti nedaleko pražského Zličína a z odposlechů je prý patrné, že jej chtěl koupit, ale nakonec si jej spolu se svou ženou Janou pouze pronajal. „Estébácké spisky nekomentuji," uvedl k tomu bývalý politik. Nečas tak prý alespoň nemusí vysvětlovat, zda by si takovou investici vůbec mohl dovolit.

Takto je to prý s bydlením Petra Nečase
Foto: Radim Panenka
Popisek: Samotný výslech trval jen krátce. Nečas odmítl vypovídat

LN popisují, že jde o byt v rezidenčním projektu u Zličína. Ke stometrovému prostoru v posledním patře náleží údajně i velká terasa. Expremiér zde bydlí se svou nynější manželkou Janou, dříve Nagyovou. Na zvoncích ale jména údajně nenajdete.

O novém, společném bydlení prý Nečas mluvil už v lednu roku 2013, když přiznal, že se svou první ženou žijí v odloučení. Server Lidovky.cz zjistil, že tehdy byly hovory o novém bydlení častým tématem telefonních hovorů mezi ním a tehdejší šéfkou jeho kabinetu Janou Nagyovou. Tato komunikace je zaznamenaná i v policejních spisech. Přestože o byt měli Nečasovi zájem, nekoupili jej a udělala to na jaře roku 2013 soukromá firma Spectrum Realty, a to prý za necelých sedm milionů korun. Od ní si nečas následně nemovitost pronajal.

„Co je překvapivé na tom, že nájemní byt je vlastněn právnickou osobou? Co je na tom podezřelého?“ ptal se Nečas, když byl tázán na své bydlení. O svých majetkových poměrech prý nehodlá mluvit. Lidovky.cz jej žádaly o krátkou osobní schůzku, na níž by pozadí realitní transakce objasnil. „Přestaňte mne obtěžovat svými nehoráznými dotazy! Byt mám přes realitku, platím za něj komerční a nemalý nájem,“ reagoval v textové zprávě. Proč ale v odposlechnutých hovorech domlouval koupi bytu? „Estébácké spisky nekomentuji,“ opáčil Nečas.

Nečas se nehodlá bavit o svém majetku

„Můj majetek a příjmy během mého působení ve veřejných funkcích jsem řádně uvedl v příslušných přiznáních. Nyní jsem soukromá osoba a mám právo na ochranu soukromí!“ odmítá Nečas rozhovory o svých majetkových poměrech.

Server Lidovky.cz připomíná, že Nečas má nemalé výdaje. Podle posledních mediálních zpráv platí 42 tisíc korun alimenty na dvě dcery, současně se zavázal, že bude platit hypotéku s měsíční splátkou 16 200 korun za byt, který pořídil své bývalé ženě. Jeho dnešní manželka Jana vlastní po Praze údajně tři byty. Na všechny si však musela vzít hypotéku a sama má nyní pracovat jako účetní.

Lidovky.cz zjišťovaly, jestli někdejší premiér nemá s firmou, od které si byt pronajal, nějaké užší vazby a také se zajímaly o její nabídku bytů. Firma Spectrum Realty se prý v Česku specializuje na velké realitní projekty. „Spectrum? Je to jedna z našich firem, která zrovna žádné portfolio nemovitostí nemá,“ reagovala prý zaměstnankyně společnosti. O moc úspěšnější prý nebyl ani další oficiální pokus. „Obvykle nesdělujeme soukromé záležitosti našich klientů,“ reagoval jednatel Samii a bez odpovědi nechal otázku, zda předem věděl, že byt Na Radosti pronajme právě expremiérovi. LN citují vyjádření jednatele: „Všechny naše nájemní smlouvy jsou uzavřeny za obvyklých komerčních podmínek. V době jeho působení ve funkci předsedy vlády jsem neměl žádné obchodní styky ani s panem Nečasem, ani s jinými ministerstvy. Nikdy jsem nežádal pana Nečase nebo jakoukoli jemu blízkou osobu o nějaké příznivější zacházení.“

Ve veřejných zdrojích podle Lidovek.cz opravdu nelze najít přímou spojnici mezi Nečasem a Samiiho aktivitami. Se státní správou ovšem realitní podnikatel obchodoval. Naposledy se přihlásil k firmě, která nejprve od vydavatelství Economia koupila dům na Letné za 140 milionů korun a téměř obratem jej prodala státu za více než dvojnásobek. Tajná služba BIS tento obchod označila za ukázkovou „dysfunkci státní správy při hospodaření s majetkem“. Kritizovaný nákup domu však loni neschvaloval Nečasův kabinet, ale až přechodná úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…