Takto prý úředníci porušují pravidla pro církevní restituce. Okamura bije na poplach a svolává mimořádnou schůzi sněmovny

16.07.2014 22:58

Poslanci budou mít příští týden na programu další mimořádnou schůzi. Ve čtvrtek se sejdou kvůli církevním restitucím. Popud k tomu dalo hnutí Úsvit společně s KSČM. Obě strany prý disponují informacemi, že úřady jsou při vydávání majetku příliš vstřícné a nepožadují všechny potřebné dokumenty. Do pořadu České televize Události, komentáře o tom přišli diskutovat ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Takto prý úředníci porušují pravidla pro církevní restituce. Okamura bije na poplach a svolává mimořádnou schůzi sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní kasička

Hnutí Úsvit podle slov jeho předsedy Tomio Okamury dostalo od občanů konkrétní podněty o tom, že Státní pozemkový úřad vydal metodický pokyn, aby jemu podřízené úřady požadovaly od případných restituentů pouze část územního plánu. Konkrétně závaznou textovou část. Okamura však v pořadu upozornil na to, že by úředníci měli správně chtít i obrazovou dokumentaci a že tudíž dochází k porušování zákona o vydávání majetku církvím a náboženským organizacím. Církvím tak prý může být vydáván majetek, na který nemají nárok.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Premiéra Bohuslava Sobotku v této věci již údajně interpelovala ve Sněmovně komunistická poslankyně, leč nedostala uspokojivou odpověď. „Kvůli tomu, že se nemůžeme dočkat odpovědi na tak flagrantní porušení zákona, žádáme mimořádnou schůzi,“ objasňoval Okamura motivy, které vedly ke svolání poslanců. „My jsme přišli do sněmovny proto, aby se dodržovaly zákony. Proto nyní nemůžeme mlčet,“ dále uvedl. „Jsme takoví hlídací psi,“ konstatoval.

Ministr kultury Daniel Hermann existenci metodického pokynu razantně odmítl. „Vylučuji, že k něčemu takového došlo. Osobně jsem to zjišťoval. Nicméně chápu, že veřejnost i poslanci mají zájem dozvědět se, jak je zákon naplňován,“ uznal snahu Úsvitu i komunistů o svolání mimořádné schůze.

Důkazem dodržování zákona o církevních restitucích pak podle něho může být pomalé vydávání majetku. „Stížnosti na pomalé vydávání majetku existují. To je důkaz toho, že nemůže obcházet zákon. Každá žádost je pečlivě zvažována, řada věcí je v jednání. Naopak čelíme kritice, že jsme moc zdlouhaví,“ vysvětloval.

Blokovat čtvrteční schůzi se vládní koalice podle lidoveckého ministra kultury nechystá. „Povedeme diskuzi a budeme hledat demokratické argumenty,“ uvedl s tím, že pokud se prokáže, že se komunisté snaží prosadit svoje nedemokratické vidění světa, vyvodí z toho příslušné závěry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …