Takže já jsem fašizující Čecháček? Klečeli jsme na kolenou! Ne, my jsme se narovnali. U Jílkové se do sebe bez milosti pustili zastánci a odpůrci čínské návštěvy v ČR

07.04.2016 22:50

Minulý týden jsme zažili slavnostní návštěvu prezidenta Číny. Byl přivítán okázalými poctami, jaké v naší novodobé historii nemají obdoby. Byla tato pompéznost adekvátní, nebo patolízalská? Je nutné se kvůli ekonomickému prospěchu klanět? Byla porušena či omezena svoboda občanů, nebo je veškerá kritika neopodstatněná? Tomu se věnoval aktuální díl pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové.

Takže já jsem fašizující Čecháček? Klečeli jsme na kolenou! Ne, my jsme se narovnali. U Jílkové se do sebe bez milosti pustili zastánci a odpůrci čínské návštěvy v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková

„Není možné hodnotu lidských práv vyměnit za ekonomický prospěch. Myslím si, že míra servility nebyla přijatelná. Bylo to přehnané,“ prohlásil ministr kultury Daniel Herman. „Žádná servilita, přátelství,“ oponoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Ten považuje návštěvu čínského prezidenta za mimořádně úspěšnou a za úspěch naší hlavy státu. „Jak by se poté nazývalo přijetí čínské hlavy státu v USA před Bílým domem či jízda ve zlatém kočáře ve Velké Británii,“ dodal Ovčáček. 

„Před Bílým domem mohly ale vlát tibetské vlajky. Bylo porušeno právo na shromažďování,“ uvedl aktivista z organizace Svědomí na prodej Martin Uhlíř. „V žádném případě,“ oponoval Ovčáček.

„Návštěvu čínského prezidenta vnímám jako průlomovou záležitost,“ zastal se přijetí čínského prezidenta senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Pozastavil se nad ničením čínských symbolů v Praze. „A to se stalo právě proto, že ta pompéznost přesáhla určitou míru,“ uvedl k tomu Herman. Dodal však, že s ničením státních symbolů nesouhlasí. 

„Družba proběhla dokonale. Čínský prezident si u nás připadal jako doma. A Češi si připadali jako v Číně,“ podotkl k tomu jeden z aktivistů, který protestoval proti návštěvě čínského prezidenta v Česku tím, že se přivázal ke sloupu veřejného osvětlení, Jan Rovenský.

„Klečeli jsme na kolenou a za to jsem se styděl,“ rozohnil se následně Herman. „Nikoliv. Nejsme žádní lokajové. Právě naopak, narovnali jsme se,“ oponoval Ovčáček.

Své si také řekl Zbyněk Halu-Zahálka, který praktikuje Falun Gong a trvale žije v Londýně. Podle něj pompa k Velké Británii patří, ale k Česku nikoliv. Hostem pořadu byl také botanik z Pardubic Pavel Křivka, který čínského prezidenta vítal osobně. „My máme u nás také politické vězně. Nemáme čisté svědomí,“ uvedl ke kritice lidských práv v Číně Křivka. 

Z publika vystoupil také žurnalista Ondřej Mazura, který si stěžoval na útoky ze strany čínských demonstrantů, když měl na sobě tibetskou vlajku. „Byl jsem tam jako novinář, ale doufám, že mohu mít na sobě tibetskou vlajku,“ podotkl k tomu. Podle Ovčáčka je však patrné, že neexistuje nezávislá žurnalistika. A vznikla vřava, kterou musela klidnit moderátorka Michaela Jílková. A rozhodla jednoznačně a rozhodně – jednotlivé strany se ve svých názorech budou střídat.

Herman versus Ovčáček

„Znovu opakuji, že rozhodně nesouhlasím s ničením státních symbolů, i když se hrdě hlásím k tomu, že jsem v roce 1987 spálil sovětskou vlajku. Chci říct ale jinou věc. Když jsem jako poslanec požádal o minutu ticha za 80 tisíc zavražděných tibetských mnichů, tak si na mě čínské velvyslanectví stěžovalo. Komunisté se nemění,“ podotkl Herman.

„Je zcela standardní, že velvyslanectví si stěžuje na něco, co se mu nelíbí. Je to standardní čínská reakce,“ reagoval Ovčáček s tím, že není nutné se vracet před rok 1989. „Jsme svobodnou demokratickou zemí,“ sdělil rázně Ovčáček.

Kdo je fašizující Čecháček?

Řeč poté byla o poškozování státních symbolů. „Je to fašizující projev. Je to přesně to, že někdo zneuctí vlajky či standarty,“ rozčílil se Ovčáček. „Jsem fašizující Čecháček, nebo ne?“ ptal se Rovenský, který vyměnil jednu vlajku za druhou. Ovčáček mu na to neodpověděl jednoznačně, pouze opakoval, že fašizujícím projevem je podle něj skutečně zneuctění vlajek.

„Nejde přece o to, abychom přenášeli politický systém do Číny a čínský politický systém byl přenášen do Česka,“ rozohnil se následně Ovčáček.

Komunismus je u moci díky násilí, tvrdí Halu-Zahálka

„Lidská práva se v Číně zhoršují ze dne na den,“ poukázal na obchod s orgány Halu-Zahálka. Podle něj jsou orgány odebírány především praktikujícím Falun Gong. „Komunismus se u moci udržuje násilím,“ dodal. Následovala bouřlivá diskuse ohledně pohybu příznivců Číny a příznivců Tibetu. 

„Je zajímavé, že lidská práva jiných etnik ministra Hermana nezajímají? Například islamisty,“ uvedl jeden muž z publika. „Doložte to,“ zareagoval Herman. „Držme se Číny,“ zaburácela moderátorka Jílková, aby uklidnila situaci.

„Myslím si, že vzhledem k tomu, že jsme nedokázali vyřešit práva našich menšin, nemáme právo, abychom diktovali Číně, jak se má chovat ona,“ podotkl následně jeden z diváků.

Šedesát miliard a turistika. To byla poslední dvě témata, která jako plusová zmínil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Evropská unie a USA, to je náš směr,“ uzavřel Herman.

Příště se bude hovořit o zákazu kouření. Máte slovo České televize bude vysíláno příští týden ve čtvrtek po 21. hodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…