Takže pan premiér se neumí chovat, nastoupil Moravec na Faltýnka. Lidovec Bartošek řádil kvůli restitucím s nacisty a komunisty

16.09.2018 15:05

Ve druhé hodině nedělních Otázek Václava Moravce proti sobě seděli předsedové poslaneckých klubů a místopředsedové stran a hnutí Jaroslav Faltýnek z ANO, Radim Fiala z SPD a Jan Bartošek z KDU-ČSL. Posledně jmenovaný se důrazně zastával církví v otázce majetkového narovnání mezi státem a církvemi, včetně České židovské obce. Když dostal slovo Fiala, nadechl se a spustil: Já u toho byl, toto vám povím... Divákům pak mimo jiné pověděl, že Evropská unie a imigrace jsou jedno a totéž.

Takže pan premiér se neumí chovat, nastoupil Moravec na Faltýnka. Lidovec Bartošek řádil kvůli restitucím s nacisty a komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Moravec se hned v úvodu ptal na to, jak to bude dál se zdaněním majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi. Piráti, kteří původně komunistický návrh na dodatečné zdanění podpořili, teď couvají a chtějí k celému zákonu důkladnou analýzu.

Lidovec Bartošek za lidovce zdůraznil, že oni pro dodatečné zdanění hlasovat nebudou. „My to vnímáme jako útok na důvěryhodnost právního státu, znevěrohodnění pozice Česka v očích zahraničních partnerů a já osobně to vnímám jako útok proti České židovské obci, protože té nejprve sebrali majetek nacisti, pak komunisti a teď se k tomu chystá i tato vláda," zlobil se Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí

Faltýnek kontroval, že hnutí ANO věří, že co bylo ukradeno, má být také vráceno, ale ceny, podle kterých se vypočítávala výši vyrovnání, neodpovídala realitě. „Církevní restituce byly předraženy o nějakou částku. Já tady nechci střílet od pasu, ale vede se spor o tu půdu," pravil Faltýnek s tím, že ona půda byla až třikrát předražena.

Když se dostal ke slovu Fiala, připomněl všem, že on v té době ve Sněmovně seděl jako člen pravicové vlády a pro toto narovnání nehlasoval, protože měl pochybnosti o tom, jak se došlo k celkové výši narovnání. Někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se ptal, jak k číslům jeho resort došel, ale odpovědi se nedočkal. Dnes je přesvědčen, že lidé mají právo na informace. „Já jsem byl tehdy přímý účastník. Ta smlouva byla podepsána velmi kvapně a velmi rychle. Tam v té smlouvě nejde téměř vůbec nic změnit, což znamená, že jediná možnost, jak snížit tu částku, je ji zdanit, což vlastně odstartovalo celou tu debatu o zdanění restitucí," podotkl Fiala.

Bartošek nad tím jen kroutil hlavou. „To si myslíte, že si sedlo pár lidí a u stolu si řekli, uděláme to takhle a takhle? To vycházelo z reálných čísel, z reálných odhadů. A to, co je třeba si uvědomit, že tam přichází otázka narovnání mezi státem a církvemi, má proběhnout odluka církví od státu. O tomto byla uzavřena dohoda, ale teď stát přichází a říká, že tuto dohodu jednostranně změní," upozornil Bartošek. To je podle lidovce oslabení hodnoty právního státu. „Pro mě osobně je to velmi neférové vůči Federaci židovských obcí, která bude potřetí trestána za to, že má nějaký majetek“.

Faltýnek mu okamžitě oponoval, že se i církve zavázaly, že nebudou vznášet další své nároky. „Ale to nejsou další nároky, to jsou případy, které jsou sporné a to musí rozhodnout soud," zlobil se okamžitě Bartošek. Faltýnka však nepřesvědčil. Hnutí ANO prý od počátku tvrdilo, že restituce jsou předražené a navíc nebylo jediné. Faltýnek připomněl, že i ČSSD měla toto téma v předvolební kampani už v roce 2013. „A vám to v průzkumech vyšlo jako zajímavé, tak jste si to osvojili," smál se Faltýnkovi Bartošek.

Koaliční smlouva s ČSSD je pro nás svatá, sdělil divákům Faltýnek

Moravec poté změnil téma. Vrátil se k otázce z první hodiny pořadu o proplacení nemocenské od prvního dne. Faltýnek konstatoval, že se ANO zavázalo vyplácet nemocenskou od prvního dne, ale tak, aby se to co nejméně dotklo zaměstnavatelů. „My jsme podepsali koaliční smlouvu a ta je pro nás svatá. Tečka," snažil se Faltýnek uzavřít téma. Moravec ho však nenechal a znovu a znovu mu připomínal, že část poslanců hnutí ANO postupuje proti plánu dohodnutému v koaliční smlouvě.

Fiala řekl, za jakých podmínek podpoří zrušení karanční doby SPD. „My jsme pro to, aby zaměstnanci měli co nejlepší podmínky. Jsme pro zrušení karenční doby, ale jen za podmínky, že to nebudou platit zaměstnavatelé a bude to platit např. stát. Podnikatelé už se potýkají s EET, s kontrolními hlášeními a teď jim přibude další administrativa ohledně karenční doby," upozorni Fiala. My říkáme: OK, udělejte to, ale zařiďte na to ty peníze od státu a my to podpoříme," dodal místopředseda SPD.

Umí se premiér Babiš chovat? Zeptal se Moravec. Toto se dozvěděl....

Moderátor poté znovu přehodil výhybku a to k debatě o dalších vlnách EET. Připomněl, že ODS ve čtvrtek přerušila projednávání tohoto bodu kvůli tomu, že občanský demokrat a poslanec Marek Benda pokračování EET kritizoval, ale Babiš mu nenechal prostor a jeho projev rušil. Nezklidnil se ani po několika výzvách předsedajícího, který řídil schůzi Sněmovny. Právě proto ODS požádala o přerušení jednání.

Faltýnek to vzal všechno na sebe. „Já jsem bohužel ve čtvrtek v té Sněmovně nebyl, protože jsem šel k vám do České televize k paní Tvarůžkové a takhle to dopadlo," konstatoval místopředseda hnutí ANO. Takže pan premiér se neumí chovat, zeptal se Moravec. Faltýnek se zasmál, sdělil Moravcovi, že se nenechá natlačit do této roviny. Podle něj totiž neobstruoval Babiš, ale sněmovní matador Marek Benda.

Radim Fiala prohlásil, že SPD odmítá pokračování EET ve třetí a čtvrté vlně. Bartošek se přidal. Uznal sice, že lidovci byli součást vlády, která celý proces odstartovala, ale lidovci v tuto chvíli nevidí důvod ztěžovat život drobným živnostníkům.

Podle Faltýnka bude správné, když bude EET pokračovat podle původního plánu. „Když jsme ten zákon schvalovali, tak se většina poslanců, až na ODS, shodla, že se daně mají platit. A dnes ODS rostou preference“.

Evropská unie je migrace, vypálil Fiala

Pár minut před koncem pořadu přehodil Moravec výhybku ještě jednou. Ptal se Faltýnka, proč Babiš mluví o svých vlastních europoslancích jako o zrádcích. Faltýnek má za to, že se čeští poslanci neměli zapojovat do hlasování o Maďarsku a měli se zdržet.

„Já považuju hlasování eurposlanců vůbec proti Maďarsku za nešťastné. Já si myslím, že se nám to vrátí. Maďarsko je náš spojenec, my jsme s Maďarskem prosadili zrušení uprchlických kvót. Kdybych tam seděl já, tak bych se zdržel. Já si myslím, že to byl gól do vlastní branky, který se nám vymstí v příštích volbách," varoval první místopředseda hnutí ANO.

Fiala ho tentokrát nešetřil a poukázal na to, že europoslanci hnutí ANO jsou součástí frakce ALDE - liberálních demokratů. Frakce ALDE je ta nejeurohujerštější frakce v Evropském parlamentu. Babiš říká něco jiného doma a něco jiného v ALDE. „Já si myslím, že je to zásadní porušení suverenity Maďarska. A protože jsme proti imigrační politice a protože EU je bohužel nereformovatelná, tak nám nezbude, než vystoupit z EU," poznamenal místopředseda SPD. Moravec oponoval, že Orbánova rodina a její okolí čerpá dotace z EU velmi hojně a většina Maďarů si přeje zůstat v EU. Na to však měl Fiala odpověď. „Až pošle paní Merkelová evropské vojsko na hranice s Maďarskem, tak uvidíte, jak rychle změní názor," uvedl.  

Batošek v závěru jednoznačně podpořil setrvání Česka v EU. „Myslím, že projekt EU je pro Českou republiku dobrý. Tam, kam se nedostává Brusel, dostává se Moskva," varoval Bartošek. Jedním dechem však dodal, že není přítelem spuštění sankčního řízení proti Maďarsku. „Je potřeba si říct jednu věc: Viktor Orbán jako první odmítl kvóty, postavil plot na hranicích a řekl: My chceme vědět, kdo do Evropy přichází," ocenil na Orbánovi lidovec. „Ale Evropská unie to odmítá, Evropská unie je migrace," ozval se okamžitě nahlas Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…