Tam Rusko prorazí. Mlčte radši! Šándor v TV natvrdo

19.04.2022 12:43

Do ofenzivy na východě Ukrajiny je zapojena velká část ruské armády, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko chce bitvou na východě převzít kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí a zajistit stabilitu pozemního koridoru s Krymem. O tom, jak zřejmě bude druhá fáze války probíhat, mluvila CNN Prima News s bezpečnostním poradcem Andorem Šándorem. V terénu, do kterého se nyní Rusko pouští, věští Putinovi úspěch. A varuje českou vládu: Raději nemluvte o našich dodávkách Ukrajině.

Tam Rusko prorazí. Mlčte radši! Šándor v TV natvrdo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý šéf vojenského zpravodajství, generál Andor Šándor

Úvodem se Šándor vyjádřil k tomu, jak moc je pravděpodobné, že se Rusům podaří prorazit obrannou linii a jít dál na západ – je-li to záměrem Ruska. „Myslím, že přes ty ztráty, o kterých se hovoří, mají stále dostatek sil k tomu, aby toho cíle byli schopni dosáhnout. Otázka samozřejmě je, v jakém časovém sledu a za jakých obětí – a to jak na vlastní straně, tak samozřejmě i na ukrajinské straně. Řekl jsem to několikrát. My stále ještě nevíme, jaké vojenské cíle si stanovil Putin k tomu, aby dosáhl těch politických. A ty vojenské se logicky mění s ohledem na to, jak a kde je úspěšný nebo neúspěšný, jak samozřejmě je úspěšná i ukrajinská strana ve svém odporu, což v mnohém závisí i na schopnosti jejího posilování ze strany západního světa v rámci dodávek zbraní a munice, kterou potřebují,“ zmínil Šándor.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí

„Ten jih si myslím, že má Rusko pod kontrolou mnohem více, než mělo města na severu. A možná také chtěli svou přítomností u Kyjeva tlačit na politické vedení k nějakým dohodám, ale ten jih, ten oni nepustí. A to propojení na pevninskou část z Krymu je evidentní a navíc to má velký ekonomický dopad – negativní, na Ukrajinu, kdyby odřízli Ukrajinu ještě od Černého moře, tak po ztrátě přístupu k Azovskému, by Ukrajina velmi trpěla, pokud jde o ekonomiku, vývoz,“ poznamenal dále Šándor.

„Raději nemluvit o našich dodávkách"

Rusko však stále útočí i na západě Ukrajiny, například došlo k útoku na sklad zbraní nedaleko Lvova. Dá se očekávat i další nálet na Lvov? „Pro úspěch Ukrajinců a neúspěch Rusů jsou dodávky ze Západu rozhodující. Ukrajinský průmysl není schopen zásobovat Ukrajinou takovým počtem a takovou kvalitou zbraní, jakou potřebuje k tomu, aby blokovali Rusy, tudíž budeme svědky dalších útoků. A v tomto kontextu si myslím, že by česká strana neměla o tom hovořit, neměly by být k vidění převážené tanky, neboť tím jen přitahujeme pozornost Rusů k těmto zásobám – a oni je považují za legitimní cíl, a to už řekli několikrát. Budeme svědky takovýchto útoků – a budeme samozřejmě svědky i možná ojedinělých, ale přesto raketových útoků na některá průmyslová zařízení Ukrajiny,“ dodal Šándor.

Boj na severu Ukrajiny byl podle jeho slov ve znamení guerillového způsobu boje, který vedla Ukrajina. „Také tam byl komplikovaný lesnatý terén, řada vodních toků. Na jihu to takové není. Rusové budou schopni nyní nasadit větší tankové útvary, budou moci lépe manévrovat a za pomoci dělostřelectva a podpory bojové činnosti budou přece jenom ve výhodě proti ukrajinskému způsobu, který vedli kolem Kyjeva a dalších velkých měst. Takže předpoklad toho, že Rusko bude bohužel úspěšné na jihu, je spíš pravděpodobný než nepravděpodobný,“ zakončil Šándor.

Generál nedávno: Naskočili jsme Spojeným státům

V minulosti generál Šándor označil za původ krize snahu USA vytrhnout Ukrajinu z orbity Ruska, čemuž se dalo zabránit tím, že by Ukrajina zůstala neutrální. „Kdybychom byli rozumní a nechali Ukrajinu neutrální, snažili se, aby byla ekonomicky stabilní a skutečně nezávislá, tak bychom s největší pravděpodobností žádný konflikt neviděli,“ řekl. „Spojené státy na této krizi nemohou nic prodělat a následky a břemena ponese Evropa. Já jsem byl překvapen, jak Evropa naskočila na tenhle narativ Spojených států, jak rychle akceptovala tento tlak a nedomyslela, že ty následky poneseme my,“ uvedl také a zcela konkrétně dodal: „Ta snaha Spojených států oslabit Rusko přes Ukrajinu, tu odneseme my.“ Nemá však za to, že by se Rusové chtěli vrátit do Česka.

Šándor tehdy také kritizoval, kdo všechno ukrajinský konflikt hodnotí: „Všechno plave po povrchu. A já, když slyším hodnocení strategické úlohy ruské armády od kluků, kteří dosáhli maximálně praporčické hodnosti, tak si říkám, sakra, kde ty kluci v sobě berou tu erudici hodnotit ruskou strategii a operační umění.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…