Tanky proti pašerákům cigaret? Robert Šlachta má další problém

02.09.2020 8:47

V době, kdy byl Robert Šlachta náměstkem celní správy, mělo dojít k situaci, kdy celníci zcela zbytečně zapojili do akce elitní vojáky. Píše o tom Deník N, který informace získal z neveřejných dokumentů ze sněmovního vyšetřování. Případem se mají zabývat komise a výbory poslanecké sněmovny.

Tanky proti pašerákům cigaret? Robert Šlachta má další problém
Foto: repro FB, tan
Popisek: Robert Šlachta

Šlachta má na hrbu další problém. Kromě toho, že policie šetří možný únik informací zveřejněných v jeho knize Třicet let pod přísahou, řeší se i případ, kdy Šlachta měl požádat jako náměstek Celní správy speciální vojenské jednotky o pomoc v Havířově. Zde měly sledovat dům, kde si dávali dostaveníčko lidé podezřelí z pašování neokolkovaných cigaret z Polska. 

Anketa

Je Česká republika dobře řízenou a vedenou zemí? (Ptáme se od 2.9.2020)

61%
39%
hlasovalo: 13187 lidí

Pachatelé jsou potrestáni, ale okolnosti případů nyní šetří sněmovní komise a výbory. Část jejich členů je totiž přesvědčena, že celníci vojáky z prostějovské 601. skupiny nasadili bez opodstatnění. Případ je z roku 2018. O spolupráci armádu požádal tehdy ředitel odboru pátrání brněnské Celní správy Petr Mašek. 

„Cílem sledování zájmových osob a objektu je zjistit informace, které povedou k ustanovení osob, jež se na trestné činnosti ve formě organizování podílí, či přímo trestnou činnost řídí,“ uvádí se v žádosti zaslané Maškem. A informaci potvrdil i Robert Šlachta s tím, že volal náčelníkovi generálního štábu Aleši Opatovi. 
 
Poslanci se v té souvislosti diví, proč Šlachta nepožádal o pomoc policii, neboť vojenští speciálové jsou spíše nasazováni ve složitých terénech. Šlachta zdůvodňuje, že armádu oslovil proto, aby řekla, jakým jiným způsobem by se to dalo sledovat a odposlouchávat. A to z toho důvodu, že má jiné prostředky a zkušenosti. Armáda však už v reakci upozorňovala, že nic z toho, co sežene, nemohou celníci použít během vyšetřování a před soudem jako důkaz. 
 
„Snažili se jim vyjít vstříc, a to formou prazvláštního součinnostního cvičení. To byla jednoznačně chyba. Celníci navíc během vyšetřování uvedli, že si byli vědomi faktu, že nemohou jakékoliv údaje od speciálů použít v trestním řízení. Proč do toho vojáky namočili, zůstává záhadou,“ uvedl k tomu místopředseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS). Akci schválila někdejší ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Případ prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, jež jej uzavřela na konci loňského roku s tím, že se trestný čin nestal. Nyní však musí jeho odložení obhájit před příslušnou sněmovní komisí i před výborem pro bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…