Tato země nemá dobrou budoucnost, bojí se elitní ekonom Kohout o Česko

10.12.2013 9:32

Ekonom Pavel Kohout nevidí budoucnost naší ekonomiky nijak růžově. Podle něj byl veškerý ekonomický růst po roce 1989 poháněn především úvěry, ovšem tento pramen nyní po celé Evropě vysychá a je tedy otázkou, co by naše hospodářství mohlo postavit na nohy.

Tato země nemá dobrou budoucnost, bojí se elitní ekonom Kohout o Česko
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Kohout analyzuje statistiku ČNB, ukazující vývoj úvěrů soukromému sektoru. Ukazuje, že do roku 1997 množství úvěrů rostlo velmi rychle, protože banky v privatizační euforii půjčovaly kdekomu. V onom roce přichází bankovní krize, která dostává naši ekonomiku do recese.

Objem úvěrů pak klesal až do roku 2002, ovšem již dříve začaly chybějící domácí úvěry nahrazovat zahraniční investice. Následovalo sedm tučných let až do roku 2008, kdy ekonomiku stimuloval růst podnikových úvěrů, ve spojení s růstem hypoték. Na konci roku 2008 již bylo zřejmé, že toto období končí.

Celý text ZDE.

Podle Kohouta je zřejmé, že konjunktura z let 2002 až 2008 byla do značné míry na dluh. Táhl ji růst evropského hospodářství, na kterém se stávala čím dál závislejší. Tento motor se ale nyní zadřel a je prý otázkou, zda se vůbec ještě někdy rozběhne.

Navíc podle něj česká ekonomika každý rok obdrží facku od vlastních politiků. Manipulace s daňovými sazbami, nebo nejnovější devalvace koruny od ČNB, to vše ji negativně poznamenává. Poslední, co prý jakž takž funguje, je bankovní systém. „A již vláda, která ještě nevznikla, natahuje své lakomé ruce, aby se zmocnily dalších peněz ve formě tzv. sektorové daně, která by po komunistickém vzoru měla zatížit určitá odvětví,“ varuje ekonom.

Proto podle něj česká ekonomika, a s ní i celá země, rozhodně nemá dobrou budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…