Tchaj-wan? Správně! tetelí se Topolánek

10.06.2020 21:42

Bývalý premiér a prezidentský kandidát Mirek Topolánek v pořadu K věci na CNN Prima News nešetřil kritikou na adresu vlády pro její kroky v době koronavirové krize, jejíž důsledky podle něj pocitíme v plné míře až na podzim. Pandemie podle něj nepřinesla nové hrozby, ale prohloubila ty staré, třeba tendence v omezování svobod. Kromě toho okomentoval také cestu na Tchaj-wan, kterou plánuje předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Tchaj-wan? Správně! tetelí se Topolánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Úvodem Topolánek prozradil, jak prožíval koronavirovou krizi on sám. Nedotkla se jej prý ekonomicky, zato trávit čas v karantnéně vnímal velmi problematicky. „Byl jsem jeden z prvních, kdo musel být v karanténě, nemohl jsem chodit ven, cestovat a pracovat. Nedovedu si představit, jak ty rodiny žily v bytě 2+1, kde se celý den musely naučit spolu žít. Myslím, že rozvodů po tomhle šílenství bude daleko víc než před tím,“ očekává.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

Na to, jakým způsobem si vláda počíná nyní, se divá s pozdvihnutým obočím. Patří totiž k těm, kteří zastavení ekonomiky považují za chybný krok. Pozastavoval se nad tím, kolik svobod vláda stihla lidem v této zemi sebrat během pá týdnů. „Odvažují se tvrdit, že negativní tendence, které tu už byly před koronavirem, se budou dál vyostřovat, ať už jde o omezování svobody nebo prosazování zástupných ideologií, jako je klimatický alarmisus,“ uvedl Topolánek, s tím, že k vyostření může dojít i na úrovni mezinárodních vztahů.

Vládě vytýká především její ekonomická opatření. „Vláda neměla řešit stimulaci domácí poptávky, ale víc se soustředit na export. Peníze jdou zatím špatným směrem. V lidech zůstal strach. Vláda dělá nahodilé, chaotické a protisměrné kroky... Já z toho mám prostě husí kůži na zádech,“ popsal své pocity expremiér.

Problémy po krizi udeří, podle něj, v plné síle na podzim. „Nejhorší týdny máme před sebou. Hlavní problémy týkající se nezaměstnanosti a sociálních problémů očekávám na podzim. Pomalu budou končít malé a střední firmy a živnostníci, dnes tyto problémy ještě zřetlené nejsou,“ sdělil někdejší premiér, který má zkušenosti s ekonomickou krizí před jedenácti lety.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

„Dopady budeme pociťovat nejen v letošním roce, ale i v to příštím a kdo ví, jak to bude dál. Břímě deficitů, dluhů a udržení důvěryhodnosti ekonomiky, to bude alfa a omega jakékoliv vlády. Tahle vláda se ale chová jako vláda markeťáků. To je jen zmatek, a její management je šílený,“ kroutil Topolánek nevěřícně hlavou.

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí

Opozici chválí, že vládě kriticky pomáhala a předkládala alternativy, na které nakonec došlo. „Bohužel ale politické body a mediální pozornost sbírala jen vláda,“ krčil Topolánek rameny.

Závěrem ocenil předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), že jde ve stopách svého předchůdce, zesnulého Jaroslava Kubery, a rozhodl se jet na Tchaj-wan. „Tento krok jde z něj, není to marketingové, on takový opravdu je. Chtěl bych, aby taková byla ODS, která by se navíc agresivně chopila témat, a aniž by vyslovila Babiš či Agrofert, dokázala by napadat politiku vlády,“ zasnil se na chvíli Topolánek.

Vystrčil je podle něj pozitivní tváří ODS, ale není to „lídr“. „Šéfováním Senátu se alespoň velmi zviditelnil a svou funkci uchopil správně, ale lídr to pro mě není,“ míní Topolánek. S Vystrčilem si prý nikdy nebyli příliš blízcí. „Já nejsem jeho čálek čaje. Pro něj jsem byl vždy moc moc živelný a impulzivní,“ řekl na závěr bývalý premiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…