Teď musej lidi držet huby a policie má zelenou. Bubáci lezli střechou, vystoupil kuriózní kandidát do Senátu

07.06.2016 11:10

Levicové utahování šroubů a oligarchizace politiky mě přiměly ke vstupu do politiky, říká o své kandidatuře do Senátu bývalý disident a dlouholetý zaměstnanec BIS František Stárek. V rozhovoru s Martinem Veselovským na internetové televizi DVTV také uvedl, že Andrej Babiš je sám sobě kmotrem. A konec Nečasovy vlády označil za „palácový převrat“.

Teď musej lidi držet huby a policie má zelenou. Bubáci lezli střechou, vystoupil kuriózní kandidát do Senátu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: František „Čuňas“ Stárek je český publicista, bývalý šéfredaktor časopisu Vokno, disident a vězeň totality odsouzený na 5 let odnětí svobody

František Stárek dnes pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů a nyní kandiduje jako nestraník do Senátu na kandidátce ODS. Sám přitom do politiky už nechtěl vstupovat. Naposledy kandidoval v roce 1990 za Hnutí za občanskou svobodu. „V 63 letech jsem si myslel, že už budu psát jen knížky a články o historii českého undergroundu, to mě baví. Ale ta chvíle spojení levicového utahování šroubů a zároveň oligarchizace politiky, tak ta se mnou dost hýbe a myslím, že je to nejhorší moment za těch 25 let, a kdyby toho nebylo, tak bych do toho asi nešel,“ vysvětlil, proč se rozhodl vstoupit do politiky.

Celé video je ZDE

Ozřejmil také, co konkrétně mu na současné politice vadí. „Každou chvíli slyším nějaké signály o tom, že je třeba dát větší pravomoci policii, případně zvýšit pokutu, když někdo urazí policistu,“ prohlásil s tím, že na těchto věcech není nic špatného a že není příznivcem toho, aby si někdo vyskakoval na policisty. „Ale v bezpečnostních složkách to je tak, že tam ty lidi – a já ty lidi uvnitř poměrně dobře znám – čekají na signály, který dostávají seshora od politiky. Jsou připraveni čekat na to, co se od nich bude chtít. Jestliže takové signály dostávají, tak teď je to signál ‚tak teď držte huby‘,“ myslí si Stárek.

Jestliže si kmotr sám udělá politickou stranu

Upozornil, že do politiky vstupovali kmotři. „V některých případech se stává, že se to potrestá. Ale jestliže ten kmotr sám si udělá politickou stranu a místo aby uplácel politika, aby mu dal dotace, tak si je přidělí, to už není o politice,“ uvedl s tím, že Andrej Babiš je sám sobě kmotrem.

Způsob, jakým skončila vláda Petra Nečase, označil za palácový převrat. Ten prý nastal v momentě, „kdy do Strakovky lezli zakuklenci“. „Rusko, který je velmocí na palácový převraty, tam aspoň napochoduje petropavlovský pluk v parádních uniformách do Kremlu, soudruha tajemníka zvednou a odvedou. Ale tady nějaký bubáci lezli střechou do Strakovky... Esteticky se mi to nelíbilo,“ podotkl.

Svěřil se také s tím, že nejautentičtější pravicová síla je pro něj nyní ODS. Prý by ale za ni nekandidoval, kdyby byla u vlády. Na otázku proč odvětil, že je „vojákem prohraných bitev“. K tomu ale dodal, že prohrané bitvy vyhrávají válku. Za minulého režimu byla prohraná bitva, když jej policie odváděla s želízky na rukou. Válka byla vyhraná v okamžiku, kdy byl 26. listopadu 1989 odvezen z vězení rovnou na Letenskou pláň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…