Tejc chce dodržet program ČSSD ve věci restitucí. S lidovci se bude jednat

05.02.2014 11:42

Poslanec Jeroným Tejc z ČSSD ve vyjádření pro Českou televizi uvedl, že bude usilovat o prodloužení lhůty, po kterou úřady mohou posuzovat žádost o majetky. V tuto chvíli činí lhůta na posouzení žádosti šest měsíců a zákonodárce by byl rád, kdyby byla prodloužena na 12 a v extrémních případech dokonce na 18 měsíců.

Tejc chce dodržet program ČSSD ve věci restitucí. S lidovci se bude jednat
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

„Voličům jsem slíbil, že něco uděláme s církevními restitucemi, a když jsem neuspěl se svými předchozími návrhy, hledám jinou cestu,“ prozradil Tejc. Církve měly dvanáct měsíců na to, aby předložily své žádosti o majetek, úřady ale mají jen šest měsíců na jejich posouzení, což podle Tejce není spravedlivé a bylo by na místě to změnit. Doba posuzování žádostí by se měla prodloužit na dvanáct měsíců a v komplikovaných případech dokonce na měsíců osmnáct.

Proč? Podle Tejce nesmíme zapomínat na to, že úřady pracují s dokumenty starými čtyřicet, padesát nebo dokonce šedesát let, takže prověření jednotlivých restitučních případů zabere dost času. Koalice prý o jeho návrhu ještě nejednala. Lidovci dali opakovaně najevo, že církevní restituce považují za uzavřenou věc, ale to podle sociálnědemokratického poslance nemusí být na překážku. I KDU-ČSL jde přece o to, aby restituční proces proběhl co nejtransparentněji, takže by proti jeho návrhu nemuseli mít lidovci námitky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…