Tejc na Primě k povolebnímu vyjednávání: Nechceme zachraňovat ODS koalicemi

14.10.2012 11:55

V povolební Partii na TV Prima Family se utkal předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc, místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který dokázal jako plzeňský krajský lídr zaznamenat jediné vítězství ODS, a telemostem ze Suché Lozi i Petr Gazdík, předseda poslanců TOP 09. Téma bylo jasné- výprask pravice v krajských volbách a možnosti dalšího vývoje na krajských úřadech.

Tejc na Primě k povolebnímu vyjednávání: Nechceme zachraňovat ODS koalicemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Podle Jeronýma Tejce jsou sociální demokraté jednoznačným vítězem krajských voleb a mají právo si vybírat, jakým způsobem budou v krajích prosazovat svůj program. „Ani vůči voličům by nebylo férové, abychom varovali před ODS a pak ji pomáhali do koalice, když má osm nebo deset procent,“ uvedl předseda poslanců ČSSD ke spekulacím o možnosti velké koalice s ODS. Sociální demokraté prý nechtějí být zachráncem neúspěšných ODS a TOP 09. Základ podle něj bude v tom, zda ODS bude ochotna plnit program ČSSD radostněji, než ostatní strany.

Podle Jiřího Pospíšila bude rozhodnutím ČSSD, zda chce vládnout s demokratickými stranami, nebo s komunisty. „Samozřejmě nechceme, aby Plzeňský kraj, který osvobodila americká armáda, a vždycky byl prozápadní, byl ovládán komunisty,“ uvedl ke konkrétnímu případu Plzeňského kraje. Ale za každou cenu prý koalici uzavírat nechce.

Za úspěch komunistů nemůžou sociální demokraté, ale asociální reformy

Tejc mu zopakoval , že za úspěch komunistů nemůže sociální demokracie, ale pravice, která prováděla asociální reformy a chovala se arogantně k lidem. Pospíšil připustil, že vládní strany musí provést určitou sebereflexi. „Není to o změně obsahu, ale musíme být schopni lidem vysvětlovat, proč jsou reformy nutné,“ myslí si bývalý ministr spravedlnosti.

Rovněž zavrhl výzvy ČSSD k vypsání předčasných voleb. ODS podle něj odmítá aktivními kroky přispět k tomu, aby se k moci dostali komunisté. „Kvůli aférám ČSSD je otázkou zda, příští volby vyhraje ČSSD, nebo KSČM,“ obává se Pospíšil.

„Právě proto by ty volby měly být co nejdříve, protože čím déle tu bude tato pravicová vláda, tím více preference komunistů porostou,“ namítl sociální demokrat.

Gazdík: Jsme připraveni vyjednávat se Zemanovci

Předseda poslanců TOP 09 STAN Petr Gazdík jako lídr krajské kandidátky komentoval především krajské volby ve Zlínském kraji. „V tuto chvíli ladíme společný postup k KDU- ČSL. Jsme připraveni vyjednávat i se Zemanovci,“ popsal aktuální situaci. Všechny strany by podle něj měly přispět k rozbití velké koalice ČSSD a ODS, která ve Zlínském kraji vládla deset let a získala podobu mocenského kartelu.

Mediální hodnocení nedělní Partie: Chyběly emoce

„Postrádal jsem emoce. To bych chtěl uvést na prvním místě," řekl k výše uvedené debatě pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách.

"Ani jeden z přítomných pánů, Gazdík, Tejc a Pospíšil, nemají vlastně důvody být nestranní. TOPka je víceméně poraženou stranou, ČSSD vítězem a Jiří Pospíšil dovedl ODS ve svém kraji k malému zázraku. Ale pokud je posluchač pozorně poslouchal, bylo to celé takové bez jakýchkoli dojmů. A to mi přijde jako škoda. Na druhou stranu ale musím uznat, že politici za sebou musí mít hektické a vyčerpávající období, a tím pádem mají svým způsobem právo odpočívat. Ale to, že vlastně nikdo neřekl, jsem dobrý, jsme špatní, mně v nedělní Partii chybělo," uvedl analytik.

"Nejvíce mě svým přístupem potěšil Jiří Pospíšil, Jeroným Tejc byl spíše neutrální a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Gazdík byl takový, jako vždy. Jemu osobně příliš nevěřím a jeho mediální vystupování mi připadá jako maska," doplnil ještě závěrem pro ParlamentníListy.cz Polách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…