Tejc v rádiu zavrhl současnou koalici: Už jsou v křeči

18.06.2013 18:38

Hostem úterních Impulsů Václava Moravce na Rádiu Impuls byl předseda poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc, jenž zdůraznil, že sociální demokraté trvají na předčasných volbách. Ty jsou lepším řešením i z hlediska sestavování státního rozpočtu na příští rok. Tato vláda by ho podle něj prosazovala jen těžko.

Tejc v rádiu zavrhl současnou koalici: Už jsou v křeči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

„Koaliční strany jsou v určité křeči,“ říká k aktuální politické aféře Tejc, který opakuje, že sociální demokracie trvá na předčasných volbách. Poslanec však poukazuje na to, že je třeba počkat, jak se zachová prezident Miloš Zeman. Premiérem ještě nemusí jmenovat nominanta ODS. „V případě, že dal pan prezident najevo, že nejmenuje premiérem kandidáta koalice, pak by TOP 09 hlasovala pro předčasné volby stejně jako my,“ prozradil Tejc.

Vlády ODS nebyly úspěšné

V pořadu také uvedl, že proběhne jednání s TOP 09 o dalším vývoji. ODS zatím jednání odmítá. Se stranou LIDEM Tejc jednat nechce, neboť ji nepovažuje za plnohodnotnou stranu. S ODS by sociální demokraté byli ochotni jednat pouze o předčasných volbách, o ničem jiném, protože vlády ODS prý této zemi rozhodně nepomohly.

Došlo také na stanovisko prezidenta Zemana. Tejc není překvapen tím, že hlava státu zatím mlčí, teď běží jednání mezi politickými stranami. Prezident se aktivně zapojí nejdříve o víkendu. „Nedovedu si představit, že by Miloš Zeman jmenoval vládu založenou na přeběhlících, navíc by jmenoval premiérem někoho, kdo volby nevyhrál,“ připomněl Tejc.

Byl jsem šokován

Z toho, jak snadno je možné v Česku zneužít tajnou službu, byl Tejc šokován. Je proto podle něj dobře, že policie toto zneužití odhalila. „Pokud by se to dělo dále, tak to je nepochybně jedno ze zásadních ohrožení demokracie a právního státu,“ varuje Tejc. Policie ale udělala velký kus práce k tomu, aby byla demokracie v Česku uchována.

Zpravodajské komunitě rozhodně neprospěl odchod zkušených mužů. Ti byli odvoláni právě v době vlád ODS a je třeba se ptát, proč byli jmenováni noví šéfové tajných služeb. Nešlo tam o hledání osob, které by byly k pravicové vládě loajálnější? I tuto otázku si Tejc klade.

Byla to korupce, nebo ne? Bylo to na hraně, míní Tejc

Stejně tak uvažuje nad tím, kde leží hrance mezi politickou korupcí a běžnými politickými obchody. V trestněprávní rovině je kauza někdejších rebelů z ODS na hraně. „Můj názor je, že to trestné může být, ale bude záležet na tom, jak se to podaří policii zdokumentovat. Je totiž otázka, zda by se tři rebelové nevzdali mandátu i bez lukrativních nabídek," řekl. Soud zde podle Tejce bude muset velmi pečlivě vážit.

Poslanec v tuto chvíli neví, zda by zvedl ruku pro vydání premiéra v demisi Nečase. Rozhodl by se až ve chvíli, kdy by viděl konkrétní obvinění. „Já bych považoval za správné, kdyby pan Nečas předstoupil před sněmovnu a sám požádal o své vydání," říká předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…