Telička se rozjel: Česká politika trpí malostí. V Bruselu je mnohem náročnější obstát. Sami se dostáváme do autu, začal to už Klaus

11.04.2018 21:01

Pavel Telička je už čtyři roky českým europoslancem. Přes rok je dokonce místopředsedou Evropského parlamentu. O EU toho ví tolik, že by pravděpodobně strčil do kapsy celou řadu českých politiků. V rozhovoru pro server ČtiDoma.cz Telička popsal, co se dnes odehrává v EU. Velmi kriticky se vyjádřil také k politické situaci v České republice.

Telička se rozjel: Česká politika trpí malostí. V Bruselu je mnohem náročnější obstát. Sami se dostáváme do autu, začal to už Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička

Především na sociálních sítích prý Telička dostává od lidí „kapky“. Řada lidí vůči němu používá velmi hrubá slova, ač se s Teličkou vůbec neznají. Kdyby byl mimo politiku, ušetřil by si tyhle útoky. A co by vlastně dělal?

„Když se na to tak dívám, tak přemýšlím, co vlastně umím. Moc toho není, tím se mi tedy snižují i možnosti (směje se, pozn. red.). Co tedy můžu? Zůstat tam, kde jsem. Pak mi z toho logicky vychází evropská politika. Je náročnější, prostředí je konkurenčnější, což mě většinou stimulovalo. I když je to samozřejmě kultura s řadou negativ a minusů. Na druhou stranu jde o práci, která je tisíc kilometrů odsud. A já cítím trošku potřebu dohnat to, co jsem kvůli ní zameškal v soukromém životě. Je také možnost vrátit se do byznysu, který jsem dělal, který už znám. Z hlediska osobní svobody a nezávislosti šlo o nejlepší období mého života,“ uvedl Telička nejednoznačně. Jinými slovy, zatím přesně neví, co bude dělat po roce 2019.

Možná bude zase žít v Česku, ale to bude záležet i na jeho rodině. Jedno z jeho dětí už studovalo v zahraničí a druhé teď v zahraničí studuje. K Česku má však Telička pořád silné pouto. Naší zemi se podle jeho názoru daří dobře, na to jaké teď máme politické elity. Stále těžce zaostáváme v digitalizaci ekonomiky. Stejně tak nenaplňujeme potenciál středně velké země jako člena Evropské unie. K naší škodě.

„Sami se vyautováváme, přijímáme roli otloukánka. Zbytečně. Dlouhodobě tu nemáme jasnou evropskou politiku, nejsme vyprofilovaní,“ uvedl Telička. „Už v devadesátých letech říkal Václav Klaus, že bychom do EU neměli, ale nemáme jinou alternativu a rozpustíme se v ní jako kostka cukru v šálku čaje. Není to přesná citace, parafrázuji, ale smysl je stejný. Když budeme o Unii neustále lhát a říkat polopravdy, byť mnohdy i nevědomky, tak proč já jako občan bych měl takové instituci věřit? Proč bych měl vzít za své něco, o čem mi tvrdí, že tam válcují malé země, rozhodují si všechno v úzkém kruhu a podobně? Nestanu se proto unijním fandou. Vnímám to, co mi politik říká přesto, že ani on nemá často zdání, o čem mluví,“ pokračoval.    

Místo takovýchto řečí by měli čeští politici vysvětlovat lidem, jaká je Evropská unie doopravdy. Musíme si také stanovit, čeho chceme dosáhnout. K tomu by mohl přispět i prezident Miloš Zeman, ale ten se rozhodl jít jinou cestou.

„Vysvětlovat a ukazovat věci reálně musíte. Ale ne proto, že chcete dát někomu zahulit. Útoky na Zemana byly mnohdy prvoplánové a přinesly spíš negativa. Já jsem upozorňoval na to, že kandiduje člověk, kterého na rozdíl od Hilšerů, Fischerů, Drahošů a dalších známe. Není tu pár týdnů nebo měsíců, na politické scéně funguje dlouhá léta. Byl premiérem, byl v opozici, postavil sociální demokracii na nohy, pak objímal stromy na Vysočině a teď zase kandidoval na prezidenta. Je třeba mluvit objektivně. Často tu sklouzáváme do osobních antipatií, ať je to Zeman, nebo Babiš. Tím pádem se rezignuje na konkrétní témata,“ varoval Telička.   

A kdyby teď mělo přijít referendum o EU, jak by se vedla debata, když si neumíme jasně říci ani to, jakou roli bychom chtěli hrát v EU? Z toho důvodu Telička doufá, že na referendum o odchodu z EU nedojde.

Neměli bychom také zapomínat, že česká politika trpí nemocemi malosti. V politických stranách je to často tak, že Franta se nesnese s Pepíkem a Maruška trpí, když je Janička na kandidátní listině výš než ona. A tyhle spory ztěžují debatu, kterou bychom měli skutečně vést. Debatu o tom, jakou roli chceme hrát v EU. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…