Téměř polovina národa si všimla Šlachtovy Přísahy. Šance na Sněmovnu vzrostla

12.02.2021 18:18

Čtyřicet dva procent dotázaných v průzkumu zaznamenalo vznik nového hnutí Přísaha bývalého detektiva Roberta Šlachty. V pátek o tom informovaly Lidové noviny.

Téměř polovina národa si všimla Šlachtovy Přísahy. Šance na Sněmovnu vzrostla
Foto: Archiv Přísaha
Popisek: Občanské hnutí Přísaha v čele s Robertem Šlachtou zavítalo na pražské náměstí I.P.Pavlova

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí
O procento méně respondentů v průzkumu uvedlo, že vznik hnutí nezaznamenalo. Zbylých sedmnáct procent nedokázalo odpovědět. 
 
Druhá otázka, na níž LN upozorňují, zjišťovala, pro kolik lidí je Robert Šlachta důvěryhodnou osobností. Pětina dotázaných uvedla, že je důvěryhodnou osobností, padesát devět procent nevědělo.
 
Poslední dotaz se zaměřil na potenciál hnutí v podzimních sněmovních volbách. Pět procent lidí odpovědělo, že je ochotno zvážit volbu Přísahy. Osm procent, že spíše ano, ale záleží na programu, se kterým do voleb půjde. Šedesát osm procent nevědělo.
 
„Věřím tomu, že znalost je vysoká a okolo čtvrtiny lidí je schopno se k panu Šlachtovi jasně postavit a vyjádřit se. Ani ministry vlády nezná většina populace. Na to, že pan Šlachta teprve vstupuje do politiky, to není špatné. Je tam určitý potenciál,“ zhodnotil pro Lidové noviny sociolog Jan Herzmann.
 
Šlachta v současnosti objíždí republiku a sbírá podpisy potřebné pro vznik hnutí. Reakce jsou podle Tomáše Sochra, spoluzakladatele Přísahy, velmi pozitivní. 
 
„Po čtrnácti dnech máme přes 4 a půl tisíce podpisů, a to pouze ze stánků. Dále máme několik desítek stálých podpisových míst. Tam ta čísla ještě neznáme,” uvedl pro ParlamentníListy.cz.  
 
„Jsme velmi potěšeni a zároveň překvapeni, kolik dobrovolníků se nám hlásí. S takovým množstvím jsme ani nepočítali. A pokud mohu, rovnou bych jim touto cestou poděkoval. Jejich podpory a následné práce si nesmírně vážíme. Je neuvěřitelné, kolik lidí nám fandí,” dodal. 
 
Podpora je vidět také na transparentním účtu hnutí, kde je téměř milionu korun vybraných od podporovatelů.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…