Temná síť a Sorosovy peníze. Maďarsko odhalilo fondy z USA

23.05.2024 12:13 | Zprávy

Maďarský Úřad na ochranu suverenity zveřejnil svou nejnovější zprávu, která upozorňuje na pokračující aktivity zahraniční sítě Action for Democracy (A4D), jež zasahovala do parlamentních voleb v Maďarsku v roce 2022. Tato síť, která je stále aktivní, nyní pracuje na eskalaci války na Ukrajině. Za hlavního dárce sítě byl označen finančník George Soros.

Temná síť a Sorosovy peníze. Maďarsko odhalilo fondy z USA
Foto: repro youtube, tan
Popisek: George Soros

Úřad na ochranu suverenity nedávno zveřejnil zprávu, která odhaluje pokračující snahu zahraniční sítě o manipulaci maďarskými politickými procesy. Zpráva, která zahrnuje období od ledna do března 2024, přináší nové poznatky o aktivitách spojených s organizací Action for Democracy (A4D), registrovanou ve Spojených státech.

Aktivity této sítě jsou řízeny skrze komplexní strukturu zahrnující několik entit s jednotnou agendou manipulace politických scénářů. Úřad zjistil, že síť funguje již delší dobu, což naznačuje hluboce zakořeněné snahy o ovlivňování politických výsledků ve střední Evropě, informuje informační server About Hungary.

Zpráva Úřadu na ochranu suverenity vychází z analýzy videí zveřejněných na sociální síti X. Zveřejněná videa detailně popisují cíle, prostředky a metody této organizace a jejích obchodně-politických zájmů. Tyto informace jsou spojeny s událostmi kolem maďarských parlamentních voleb v roce 2022 a Státní účetní dvůr (ÁSZ) zahájil šetření související s financováním volební kampaně.

Na účet maďarské politické strany Everybody's Hungary People's Party (Mindenki Magyarországa Néppárt), která byla založená za účelem podpory nezávislé opozice, mělo „ještě v polovině června z USA přijít několik set milionů forintů“ podpory.

Podle zprávy bylo přes americkou nadaci Action for Democracy (A4D) do Maďarska nasměrováno přibližně 5,5 milionu dolarů. Část těchto prostředků byla přidělena skupině DatAdat, která je spojena s bývalým maďarským premiérem Gordonem Bajnaim. Skupina DatAdat se dříve podílela na volební kampani Gergelyho Karácsonyho v roce 2019, kdy využívala taktiky považované za předpojaté a ponižující v kontextu klasifikace voličů.

Služby skupiny DatAdat zahrnovaly správu sociálních médií, hromadné e-mailové kampaně a on-line petiční systémy, které umožňovaly šíření dezinformací. Během operace byla zneužita data 6,1 milionu obyvatel Maďarska. I proto je dle Úřadu na ochranu suverenity nutné posílit ochranu datové suverenity maďarských občanů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Snad si této informace všimne i Koudelka z BIS, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 23.05.2024 13:53:05
a prověří, jestli se něco podobného neodehrává i u nás. Přece jeho role není jen v tom, aby odhaloval ruské agenty bez ohledu na to, jestli tady jsou nebo nejsou.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Komik Fiala v sovětském vtipu. Pánové, už stačilo, vzkazuje Vyskočil

7:04 Komik Fiala v sovětském vtipu. Pánové, už stačilo, vzkazuje Vyskočil

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Kroky téhle destrukční, arogantní, nesvéprávné a cizími mocnostmi …