Ten pán nemůže nic posuzovat. Geograf Romancov se vysmál senátorovi

03.11.2014 22:59

Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) byl v roli pozorovatele v separatistických oblastech Ukrajiny v době voleb. Tyto volby uznává pouze Rusko, ale senátor nechápe, proč je kolem nich takový poprask. Mezi pozorovateli byl prý i Američan a volby byly korektní. Tomuto pohledu se ale vysmál geograf Romancov. Poukázal na okolnost, kterou zná už každé malé dítě.

Ten pán nemůže nic posuzovat. Geograf Romancov se vysmál senátorovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

V oblastech Ukrajiny, které ovládají separatisté, proběhly volby. Podle očekávání je vyhrály vůdci separatistů, ale mimo dvou samozvaných republik výsledky málo kdo uznává. A to i proto, že do oblastí nebyli oficiálně vyslaní pozorovatelé široce uznávaných organizací. Byl tam však český senátor Jaroslav Doubrava. A díky tomu se ocitne na seznamu osob napříště nevítaných na Ukrajině. Právě on v pondělních Událostech, komentářích České televize hovořil o tom, co v separatistických oblastech viděl. Spolu s ním ve studiu zasedl politický geograf Michael Romancov.

Když byl Schwarzenberg na Majdanu...

„V Luhansku jsem byl jako soukromá osoba. Zastupoval jsem svého přítele, který mě poprosil o to, abych ho zastoupil, protože mu do toho něco přišlo,“ prohlásil senátor, s nímž se ČT spojila telefonicky, neboť je momentálně v Moskvě. Doubrava odmítl jméno kamaráda prozradit, stejně tak odmítl říci, kdo mu cestu zaplatil. Nevěří ale tomu, že by snad byl placen z nějakých zdrojů.

„Tyto volby byly součástí Minských dohod, tak by mě zajímalo, proč je kolem toho takový poprask,“ pokračoval. Nikde neuváděl, že je český senátor, všude upozorňoval na to, že je v oblasti jako soukromá osoba. A že ho chce Ukrajina zařadit mezi nežádoucí osoby? „Podívejte se, když byli na Majdanu Schwarzenberg a Štětina a všichni víme, že se Majdan odehrál s podporou Banderovců, kteří jsou označováni za fašisty, tak to nikomu nevadilo,“ rozčílil se. A obratem dodal, že volby sledovali i další pozvaní lidé, byl prý mezi nimi i Američan, a všichni volby uznali jako férové.

Doubrava není kompetentní, oponoval expert

Romancov následně oponoval, že volby separatistů nevycházely z Minských dohod. Na mě ten pán působí dojmem, že je naprosto nekompetentní a že není schopen posuzovat různé věci, natož standardy voleb. Každému malému dítěti se přece říká, že nemá nikam chodit s cizími lidmi,“ vysmál se Doubravovi Romancov.

Rusko si podle geografa dělá, co chce, ačkoli není jasné, co tím přesně sleduje. Pozitivní je, že se podařilo zastavit krveprolití ve velkém, ale další eskalace konfliktu je prý možná. Zájem by na tom podle Romancova měli separatisté a Rusko, protože většina Ukrajiny chce řešit své problémy a sbližovat se s EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…