Ten „zatracený virus“. Lubomír Zaorálek překvapil. Uvažuje se o zrušení dalších akcí

05.03.2020 21:02

Dopady nákazy koronavirem by mohly mimořádně zasáhnout i kulturu, říká ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). V pořadu Interview na ČT24 hovořil o tom, zda jsou kulturní akce v Česku skutečně v ohrožení.

Ten „zatracený virus“. Lubomír Zaorálek překvapil. Uvažuje se o zrušení dalších akcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Musíme zvládnout situaci, aby tu normálně běžel život a mohly probíhat kulturní akce, kterých je hodně a jsou závislé na tom, aby měly návštěvníky,“ uvedl s tím, že to se samozřejmě netýká jen festivalů, ale také hradů a zámků.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí

Nevylučuje, že se posune začátek zahájení sezóny, pokud by byl kvůli šíření koronaviru omezen pohyb a stýkání lidí. „Nechci ale opravdu strašit,“ zdůraznil Zaorálek s tím, že to sice není na pořadu dne, ale v resortu i takovou možnost mají v patrnosti.

Na otázku moderátora Daniela Takáče, zda se uskuteční mezinárodní hudební festival Pražské jaro 2020, odpověděl, že zřejmě ano. „V tuto chvíli vše jede. Nemáme žádné důvody a instrukce, abychom omezovali kulturní zařízení. Teď se neděje nic,“ uvedl a doplnil, že samozřejmě bedlivě sledují výstupy Bezpečnostní rady státu.

„Sleduji vývoj situace tak, že jsem dokonce Bezpečnostní radu státu požádal, jestli bych tam nemohl chodit. Ale ono se ukázalo, že takhle bychom tam mohli chodit všichni a rozšířit radu na celou vládu,“ zmínil svou snahu být přímo u zdroje informací.

Zatím neeviduje akce, které by se u nás rušily z důvodu, že na ně umělci nechtějí jít, nebo se obávají, že nebude návštěvnost. „V jiných zemích Evropy se tak děje, ale u nás to není zatím takové, aby to na akce mělo nějaké dopady,“ konstatoval.

Nicméně Zaorálek hovořil o tom, že na resort kultury by dopady v souvislosti s nákazou koronavirem mohly být mimořádně rozsáhlé. „Příjmy našich památek hrají významnou část jejich rozpočtu. Pokud by nebyli návštěvníci, tvrdě to na oblast kultury dopadne, ta žije z tisíců lidí, kteří tam chodí,“ upřesnil, o co opíral své tvrzení.

„Pokud by se lidé začali bát na kulturní akce chodit a změnil by se tu režim, tak dokonce ani zdraví lidé se nebudou chovat normálně, aby chodili do společnosti a navštěvovali kulturní akce,“ sdělil, co významně může ovlivnit hospodaření kultury. „A to je skutečně to, co už je třeba i nyní zvažovat,“ doplnil Zaorálek.

Vyslovil přání, aby lidé nepropadali žádné panice ani ji nevířili dál. „Sám se snažím být střízlivý,“ řekl a podotkl, že zatím chodí na akce, navštěvuje památky a nevidí důvod tak nečinit. „Nikdo z nás ale není prognostik, máme tu zatracený virus, o kterém nevíme, jak se bude chovat,“ připustil s tím, že pokud přidáme v hygieně, je to jistě cesta, jak onemocnění omezit na minimum.

„Zatím není třeba u nás dělat mimořádné kroky, počty nakažených se u nás počítají na jednotky, a není proto důvod omezovat kulturní program,“ zopakoval Zaorálek, který zatím nemá v plánu pro resort kultury požádat o peníze navíc, aby instituce, které o prostředky přijdou, mohly dostat vyšší dotace. „Brod je ještě daleko a instituce zatím fungují normálně. Včera jsem byl ve Stavovském divadle a bylo plno,“ zdůraznil ministr Zaorálek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…