Tento člověk řídí EU, žádný Fiala, ukázala Bobošíková. Moc ho neznáte

19.10.2022 10:34 | Ze sítí

Jana Bobošíková se pustila do stávajícího šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. Tento „starý unijní socialista" prý zjistil, „že Bruselu ujel vlak“. Horší podle Bobošíkové je, že tím ujel vlak i Česku, neboť publicistka má za to, že premiér Petr Fiala (ODS) teď jen papouškuje názory Bruselu místo toho, aby prováděl vlastní sebevědomou politiku.

Tento člověk řídí EU, žádný Fiala, ukázala Bobošíková. Moc ho neznáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

Publicistka Jana Bobošíková natočila další díl svého internetového pořadu Aby bylo jasno. Tentokrát vysílání odstartovala souvětím: „Evropa je zahrada, zbytek světa je džungle. V unii žijí privilegovaní lidé, kteří se džungli ubrání tak, že ji zkultivují.“ A hned dodala: „To neříkáme my, ale šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který sám sebe považuje za mnohem lepšího člověka, protože je kromě Katalánce a Španěla také Evropan.“

Po vypuknutí ruské agrese proti Ukrajině, kterou odstartoval ruský prezident Vladimir Putin 24. února 2022, podle Bobošíkové v Bruselu zjistili, že „vůbec nevědí, co se mimo bruselské paláce děje“. Ukázalo to podle ní právě vystoupení Josepa Borrella.

Ten podle Bobošíkové přiznal, že nevěřil informacím ze Spojených států, že Rusko na Ukrajinu skutečně zaútočí a stejně tak nevěřil, že se Ukrajina vydrží bránit tak dlouho. Vedle toho podle Bobošíkové konstatoval, že EU bezpečnostně závisí na pomoci USA, ale ekonomicky je provázána s Ruskem a Čínou.

„Přiznal také, že nezná situaci okolo Tchaj-wanu a americko-čínské konkurence. Ani roli Ruska v Africe,“ pokračovala Bobošíková s tím, že Borrella platí občané EU ze svých daní a dostávají za to neznalost v oblasti zahraniční politiky.

Bobošíková má za to, že stále větší část světa odmítá západní model fungování společnosti, z kulturních, historických, ekonomických či jiných důvodů, a už si toho konečně všímá i Josep Borrell. „Prostě starému unijnímu socialistovi došlo, že Brusel není pupek světa a že mu ujel vlak. A tím ujel vlak i nám jako členskému státu, který pod vedením Fialovy vlády jen odezírá Bruselu ze rtů, namísto aby dělal vlastní suverénní sebevědomou politiku,“ nechala se slyšet Bobošíková.

Členské státy EU Borrell vyzval také k tomu, aby mluvily jedním hlasem a aby prezentovaly světu sílu svobody a demokracie. Bobošíková k tomu dodala, že ono mluvení jedním hlasem také znamená, že budou retweetovány věty Josepa Borrella.

„Myslím, že v prosinci Borrellovy tweety občany potěší a zahřejí,“ řekla Bobošíková.

Publicistka má za to, že právě Borrell a jemu podobní řídí EU. Neřídí ji Petr Fiala (ODS), který momentálně v pozici premiéra vede předsednickou zemi EU. Kdyby Fiala EU řídil, „nemusel by z Prahy potupně prchnout katarský emír, od kterého Evropa nutně potřebuje zemní plyn“. Tak situaci hodnotí Jana Bobošíková. „Skutečný premiér by si jeho přítomnost na summitu, který hostí ve své zemi a za svého předsednictví, prosadil,“ vyjádřila svůj názor.

Své vystoupení Bobošíková uzavřela otázkou, zda se bude svět jednou řídit podle představ Josepa Borrella a EU, nebo podle představ někoho úplně jiného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…