Termín přijetí zákona o státním zastupitelství se zřejmě ještě protáhne

24.09.2012 20:43

Termín přijetí zákona o státním zastupitelství, díky němuž by měl vzniknout nový úřad pro boj s korupcí, se pravděpodobně protáhne. Ministerstvo spravedlnosti, které za exministra Jiřího Pospíšila (ODS) předložilo věcný záměr zákona vládě, podle místopředsedkyně vlády a předsedkyně vládního výboru pro boj s korupcí Karolíny Peake (LIDEM) znovu otevírá otázky, které již byly vyřešeny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí LIDEM Miloš Skácel.

Termín přijetí zákona o státním zastupitelství se zřejmě ještě protáhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

ČTK o tom dnes informoval mluvčí LIDEM Miloš Skácel.

Věcný záměr zákona, který leží zhruba osm měsíců na vládě, přitom již dříve schválily legislativní rada vlády a protikorupční vládní výbor. Náměstek nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) Daniel Volák však na dnešním jednání poradního sboru podle Peake uvedl, že justice není ohledně přijetí zákona jednotná a je třeba opět posoudit některé otázky - například náklady, které souvisejí s navrhovaným zrušením vrchních státních zastupitelství.

"Pokud ministerstvo spravedlnosti se zřízením protikorupčního speciálu váhá, bylo by dobré říci proč a bylo by dobré to říci co nejdříve. Věcný záměr už projednáváme několik měsíců a původně se plánovala jeho účinnost od 1. ledna 2013," uvedla Peake. 

Úřad pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem?

Ministerstvo se nedávno vyjádřilo v tom smyslu, že by se klonilo k variantě vzniku Úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem při jednom z vrchních státních zastupitelství, věcný záměr však počítá se zrušením vrchních žalobců a vzniku úřadu při Nejvyšším státním zastupitelství. Tuto možnost také výrazně podporují například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo šéfka Unie státních zástupců a pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. 

Úřad by se měl zabývat podle záměru například trestnými činy úplatkářství, zvlášť závažnými zločiny spáchanými úředními osobami nebo činy spáchanými prostřednictvím investičních nástrojů přijatých k obchodování na regulovaném trhu. Protikorupční žalobci by měli mít na starosti také pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky nebo pletichy při dražbě se škodou nejméně 150 milionů korun. Čítal by asi 15 žalobců, jejichž funkční období by bylo sedmileté.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…