Teror se zhoršuje, prezidenta plánovali zabít. Srbsko čelí nejhoršímu nátlaku od bombardování

10.11.2022 18:28 | Komentář

Srbsko čelí největšímu nátlaku od doby, kdy bylo ze strany NATO bombardováno. Důvodem jsou prý rostoucí západní požadavky kvůli Kosovu. Západ chce dle srbských politiků docílit, aby Srbové Kosovo uznali jako nezávislý stát, aby vyrazili Putinovi z rukou argument, že nyní dělá na Ukrajině totéž, co západ v roce 1999 v Srbsku. Navíc bylo potvrzeno, že byl plánován atentát na srbského prezidenta, který v těchto dnech vzdoruje rostoucímu teroru vůči srbskému obyvatelstvu Kosova.

Teror se zhoršuje, prezidenta plánovali zabít. Srbsko čelí nejhoršímu nátlaku od bombardování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti odtržení Kosova Srbsku. Přišli i fotbaloví fanoušci Partizanu Bělehrad

Na území Kosova to opět vře. Tamní Srbové odmítají nadále trpět teror kosovsky-albánských úřadů a jejich představitelé opustili veškeré instituce včetně policie. Důvodem je rozhodnutí kosovského premiéra o nutné přeregistraci vozidel na SPZ s označením “Republika Kosova” a tresty pro ty, kteří to neudělají v podobě drakonických pokut nebo zabavování aut. Tento krok je přitom proti dohodám, které dříve podepsal Bělehrad i Priština pod patronátem Evropské unie.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33146 lidí

Kosovští policisté srbské národnosti proto jednotně vystoupili a oznámili, že nehodlají nesmyslně trestat vlastní lidi, před kamerami sundali uniformy a konstatovali, že se nebudou podílet na teroru vůči vlastnímu lidu. Podobný krok učinili i srbští politici a úředníci pracující v institucích kosovsko-albánského režimu. 

Pozoruhodné je, že od kroku s údajně nutnou přeregistrací odrazovala Prištinu jak Evropská unie, tak Spojené státy. Albin Kurti, kosovský premiér, ale na nic z toho nedbal. Paradoxní je, že zatímco požadavkem na výměnu registračních značek vozidel porušuje prištinský režim ratifikované dohody s Bělehradem, odmítá zároveň naplnit zbylé dohodnuté body, jako například umožnit zformování Společenství srbských okresů na severu Kosova a Metohije. Od okamžiku podpisu předmětné Bruselské dohody uplynulo již téměř deset let. Bělehrad svou část dohod dávno naplnil, Priština nikoli a ještě navíc zbylé body nyní porušuje. 

K tomu všemu stále roste tlak na Srbsko, aby své vztahy s tzv. státem Kosovo “normalizovalo”, což v normální řeči znamená, aby uznalo Kosovo za samostatný stát. Nedávno přišla tzv. Francouzsko-německá iniciativa, kdy prezident Macron a kancléř Scholz srbskému prezidentu Vučićovi navrhli, že prý nemusí formálně Kosovo uznávat, ale stačí, když nebudou blokovat jeho přijetí do OSN. Za odměnu by prý Srbsko získalo urychlené přijetí do EU a velké finanční investice. 

Na to srbští představitelé reagují v několika bodech. Jednak pokud by Bělehrad aktivně připustil přijetí Kosova do OSN, jehož členy jsou pouze suverénní a uznávané státy, bude pro něj de facto znamenat, že existenci takového státu uznává a na to Srbové nikdy nepřistoupí. Za druhé pak zaznívají varování, že EU a Západ v minulosti lákali Srbsko, že pokud učiní různé vážné ústupky, dostanou za to odměnu ve formě přijetí do EU, pokrok v přístupových rozhovorech nebo finanční injekce. Jak řekl staronový srbský ministr zahraničí Ivica Dačić, tyto dohody nebyly nikdy v případě Západu dodrženy a místo “odměny” přišly jen další požadavky. Srbsko tedy na základě rozhodnutí Rady pro národní bezpečnost francouzsko-německý návrh razantně odmítlo. Z Bělehradu v těchto dnech zní, že Srbsko čelí největšímu nátlaku od roku 1999, kdy bylo bombardováno.

Do toho se potvrdila podezření, že byl nedávno připravován atentát na prezidenta Vučiće, který měl zařizovat jeden z vůdců dnes již z větší části pozatýkaného a souzeného mafiánského gangu Belivuk. Atentátníkům měla být předána částka ve výši 5 milionů eur, aby vraždu vykonali. Existovaly prý dva plány. První varianta byl odstřelovač, kdy policie zmapovala i místo tréninku se sniperskou puškou. Záložní variantou měly být výbušniny, které by byly nastražené v místech, kudy na veřejné akci bude prezident procházet. Plánem bylo ochromit vedení země a dosadit k moci některé opoziční představitele, kteří by nechali činnost kriminálního gangu kvést. Akci překazili srbské tajné služby, hrozba prý ale ještě nepominula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…