Teror v Petrohradu: Nové a šokující informace z Ruska

05.04.2017 14:11

Boj mezi ruskou vládou a opozicí pokračuje: Putin dal příkaz k organizaci masových „protiteroristických pochodů“ napříč celou zemí. Opozice zpochybňuje oficiální verzi ruské vlády týkající se výbuchu v petrohradském metru a snaží se na svou stranu získat starší generace.

Teror v Petrohradu: Nové a šokující informace z Ruska
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

Ruský tým vyšetřovatelů zabývající se výbuchem v petrohradském metru již identifikoval pachatele činu a místo jeho bydliště. S pomocí veřejných kamer se týmu expertů podařilo zachytit, jak před výbuchem vychází s taškou a batohem ze svého domu.

Nyní se tým vyšetřovatelů podle slov tiskové mluvčí vyšetřovací komise Světlany Petrenkové zabývá osobní historií pachatele Akbaržona Džalilova a jeho možného napojení na Islámský stát.

Oficiální vládní verze o teroristickém útoku v petrohradském metru se stále častěji střetává se zcela odlišnými pohledy na celý incident. Mnozí experti a bývalí politici již vyjádřili o oficiální verzi tragédie předkládané moskevským Kremlem jisté pochybnosti. Někteří z tragického incidentu dokonce viní samotný Kreml.

Tragédie v Petrohradu. Jak již tomu bývá dobrým zvykem, ‚neznámí teroristé‘ přišli s perfektně načasovaným útokem, který jakoby náhodně ideálně posloužil Putinově agendě. Zapomeňte na protesty, zpátky k atmosféře strachu,“ napsal na svém twitteru světoznámý šachista a odpůrce Putinova režimu Garry Kasparov.

Mé pochybnosti o oficiální verzi Kremlu vyplývají z osmnáctileté zkušenosti s podobnými, velmi dobře načasovanými útoky v Putinově Rusku, jak píši ve své knize ‚Zima přichází‘. Bezpečnost představuje jakýsi oltář, na který jsou mnozí lidé ochotni položit za oběť svou svobodu. Putin rutinně užívá teroru k potlačení poklidných protestů,“ doplnil ke svému komentáři Kasparov.

Radikální islám je nepochybně hrozbou pro Rusko, zejména na Kavkaze, kde o život přichází každoročně mnoho lidí. Nicméně je třeba chápat, že teroristé jsou Putinovými spojenci a pracují pro něj. Samozřejmě, že cítím hlubokou soustrast s oběťmi petrohradské exploze, k ruské vládě ovšem rozhodně žádné sympatie nechovám,“ dodal šachista.

Celostátní demonstrace proti terorismu

Ruský deník Kommersant před několika hodinami informoval o tom, že se na 8. dubna na území Ruské federace chystají protestní akce proti terorismu. Demonstrací, které se mají uskutečnit ve všech velkých městech země, se kromě ruské veřejnosti mají zúčastnit i všechny parlamentní strany.

Podle zdroje deníku Kommersant, který je údajně napojený na Úřad prezidenta RF, dala právě prezidentská administrativa všem ruským regionům pokyn k tomu, aby byly 8. dubna zorganizovány napříč celým Ruskem protesty proti terorismu.

Všem jednotlivým gubernátorům už volají a vyzývají je k tomu, aby tam nahnali celý národ,“ sdělil novinářům z deníku Kommersant zdroj blízký k prezidentské administrativě RF.

Zdroje v hned několika regionálních administrativách již podle deníku potvrdily, že se začaly zabývat organizací protestních akcí, které mají „být provedeny po celé zemi“.

Hlavně ať to nenazývají ‚dnem hněvu‘, bude to spíše ‚den smutku‘. Vládě bývá často vytýkáno, že neprojevuje vůči lidem dostatečnou soustrast, tato akce by měla vyvést národ z omylu,“ cituje slova jednoho z organizátorů deník Kommersant.

Boj s opozicí eskaluje

Několik dní po celostátních demonstracích v Rusku proti zkorumpovanosti elit se k celému incidentu vyjádřil i sám prezident Putin.

Já osobně vystupuji pro to, aby byly otázky týkající se boje s korupcí neustále v centru veřejné diskuse. Zvýšený zájem veřejnosti o témata spojená s korupcí vnímám vždy pozitivně,“ cituje slova prezidenta Ruské federace Putina ruský TASS.

Putin dále uvedl, že ruská vláda se tématem korupce neustále zabývá a snaží se současný stav změnit. Podle ruského prezidenta je korupce velmi závažným problémem, nicméně v poslední době se prý situace zlepšuje.

To, co se Vladimiru Putinovi ovšem nelíbí, je to, když se „některé politické síly snaží využít toto téma k dosažení svých vlastních cílů v rámci předvolební kampaně“, narážel ruský prezident na aktivity Fondu boje proti korupci Alexeje Navalného.

Jedná se o klasický politický instrument arabského jara: my všichni velmi dobře víme, čím to skončilo. Utvořilo to živnou půdu pro elementy, které zosnovaly vládní převrat na Ukrajině,“ zmínil prezident Putin.

Podle ruského prezidenta je nyní situace kolem zadržených demonstrantů využívána k dosažení politických cílů jistých skupin.

Výzvy takového typu považujeme za čistě zpolitizované otázky, které mají jediný cíl – vyvinout tlak na vnitropolitickou situaci v zemi,“ dodal prezident.

Putinova generace“ režimu nedůvěřuje

O stále rostoucí nedůvěře k vládnoucím ruským kruhům a jakýmkoli oficiálním prohlášením vlády skrze státní média zejména ze strany mladých lidí aktivních na sociálních sítích a obecně na internetu svědčí ohromná popularita alternativních zdrojů informací.

Například video, které celou vlnu nepokojů odstartovalo, tedy bezmála padesátiminutovou reportáž Fondu boje proti korupci Alexeje Navalného na serveru YouTube po několika dnech zhlédlo již přes 17 milionů lidí.

Uplynul přesně týden od zveřejnění našeho dokumentu. Zde na serveru YouTube má video již několik milionů zhlédnutí a dalších pár milionů lidí zhlédlo video na serveru Spolužáci. Jaké reakce jsme se dočkali od samotného Medveděva? Ani jeden jediný komentář. Reakce Putina. Žádná. Všechna média v zemi mlčí. Je jasné, o co se snaží – mlčet do té doby, dokud se na celou věc nezapomene. Vyzývám vás tedy všechny, abyste nám pomohli se šířením filmu, zejména mezi důchodce. Ať se důchodci zamyslí nad tím, proč dostávají důchod ve výši 4000 korun (v přepčtu, pozn. red.),“ napsal před několika dny v komentáři pod video na YouTube Navalnyj.

Popularitu přitom nenabírá pouze mediální tým Fondu boje proti korupci. V poslední době – a zejména po výbuchu v petrohradském metru – se na serveru YouTube začala objevoval videa mnohých vlogerů, kteří ruské veřejnosti předkládají alternativní verze příčin katastrofy.

Například video ruského vlogera Anatolije Šarije s názvem „Proč to Putin udělal“, ve kterém objasňuje roli ruských tajných služeb v petrohradské tragédii, zhlédlo jen za několik hodin po zveřejnění již téměř 1 300 000 lidí.

Boj o „televizní generace“

Analýza ruskojazyčného obsahu serveru YouTube či sociální sítě VKontaktě (ruská obdoba Facebooku, pozn. red.) nasvědčuje tomu, že Putin pomalu, ale jistě přichází o mladou generaci. Tito lidé téměř nikdy nesledují státní televizní kanály a většinu svých informací čerpají ze zmíněných serverů, kde působí v naprosté většině lidé vystupující proti Putinovu režimu.

Toto se vší pravděpodobností přiměje Putina k tomu, aby se pokusil o mobilizaci svého elektorátu, jejž tvoří převážně lidé ve středním věku a starší lidé, kterým jde zejména o bezpečí a stabilitu v zemi.

Prvním projevem této iniciativy je již zmíněná organizace celostátních „protestů proti terorismu“, které mají podle mnohých expertů jediný cíl – sjednotit vyděšenou část ruské veřejnosti kolem osoby, která dokáže zajistit bezpečí a stabilitu prezidenta Putina.

Problém ruské opozice, a zejména Navalného, vězí v tom, že k Putinovu elektorátu, jenž sestává z většiny ruské populace, nemá takřka přístup. Jedná se o lidi, kteří si své názory utvářejí na základě informací přijímaných z televizních státních kanálů, často nemají ani přístup k internetu, což je platforma, o kterou se Navalnyj opírá. Na státní televizní kanály Navalnyj přístup nemá.

Zdá se, že v boji o mladou generaci již Navalnyj Putina porazil. Nyní bude celý svět se zatajeným dechem čekat na to, zda se ruskému aktivistovi podaří na svou stranu získat i konzervativnější starší generace, což by mohlo ve výsledku od základů otřást celou mocenskou strukturou v Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…