Terorismus. Po projevu Piráta v ČT zavládla hrůza

25.10.2022 12:35 | Ze sítí

Že budou energetické firmy a banky mimořádně zdaněny, na tom už je evidentně ve vládě shoda. Ovšem otázkou je, zda tomu tak bude i za rok 2022. O mimořádné dani hovořil včera šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Ten uvedl, že když se daň nezavede za letošek, stát nic nevybere. „Chceme nastavit tu daň takovým způsobem, aby fungovala a aby přinesla do státního rozpočtu ty peníze, které jsme nakreslili v rozpočtu na příští rok,“ řekl. Už se ovšem ozval senátor Hraba, který pokusy Pirátů vybrat daň za letošní rok označil za „daňový terorismus“.

Terorismus. Po projevu Piráta v ČT zavládla hrůza
Foto: Repro ČT
Popisek: Šéf poslaneckého klubu Pirátské strany, Jakub Michálek

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí
Česká vláda má v úmyslu zdanit firmy zabývající se dodávkou tepla a energií a banky takzvanou „windfall tax“. Ta by měla být ve výši 60 %. Dalších 19 % činí běžná daň z příjmu korporátů. Spor je ovšem o to, kdy by tato daň měla začít platit. Piráti se zasazují o to, aby firmy tuto daň musely zaplatit už za rok 2022, tedy za období, kdy s ní nemohly počítat.

V Událostech ČT předseda poslaneckého klubu Pirátské strany Jakub Michálek uvedl, že o podobě windfall tax se diskutovalo na koaličním jednání předsedů stran a i v neoficiálním bloku na vládě. „Tam jsme se dohodli, že i na legislativní radě vlády se zhodnotí možnost, jestli je možné zavést daň už tento rok, když ty zisky vznikají. Protože stejným způsobem to reguluje Evropská unie a bojíme se, že když nebude ta daň zavedena už pro tento rok, tak ty společnosti budou optimalizovat, budou tam daňové úniky a stát ve výsledku nevybere téměř žádné peníze,“ uvedl poslanec.

A pokračoval: „Takže chceme nastavit tu daň takovým způsobem, aby fungovala a aby přinesla do státního rozpočtu ty peníze, které jsme nakreslili v rozpočtu na příští rok a které jsou potřeba, abychom mohli efektivně pomáhat domácnostem a firmám s drahými energiemi. A aby ty peníze, které platí, nezůstaly u bank, u energetických firem, ale vrátily se tam, odkud byly vybrány.“

U letošní daně by ovšem přirážka měla být „jen“ 40 % a Michálek uvedl, že vycházejí z Lafferovy křivky, tedy konceptu ekonoma Arthura Laffera, který argumentuje, že při vyšších sazbách daní začne jejich výnos klesat.

Lafferova křivka

„Tedy daně nesmí být stanoveny tak vysoko, a tady hovoříme o dani skoro ve výši 80 %, aby to daňové poplatníky nebo firmy motivovalo k tomu se té dani vyhýbat. My chceme, abychom jako stát dosáhli maximálního výnosu z té daně a podle toho je potřeba zvolit vhodnou výši té sazby,“ vysvětlil koncept Michálek a doplnil, že se sazbou kolem 60 % nebudou mít firmy motivaci se jí vyhýbat.

A že se daň bude vybírat více let je dle Michálka nutné, protože jinak by se firmy ziskům vyhnuly a odložily je na příští roky. „A tím pádem my jako Česká republika bychom nevybrali téměř nic,“ podotkl.

Pokud jde o to, jak diskuze o retroaktivním zavádění daně ovlivnila akciový trh, tak se Michálek vyjádřil, že na burze se čísla „pořád mění“ a že se jedná o virtuální čísla. „Takže není možné říkat, že pokud dojde ke změně nějakého kurzu, že tím automaticky někomu vzniká škoda, to samozřejmě není pravda,“ prohlásil Michálek.

„Otočka na vládě“ ovšem podle něho byla nešťastná. „To skutečně ten kurz může rozkolísat, nicméně my jako vláda vycházíme z toho, že musíme činit odpovědné kroky vůči občanům, a snažíme se komunikovat bez zbytečného odkladu potom, co ta rozhodnutí byla učiněna. Tak, aby se na to všichni mohli připravit,“ řekl Michálek a do budoucna chce, aby komunikace byla rychlá, transparentní a také pevná, aby již k otočkám nedocházelo.

Na pirátské pokusy daň zavést již za rok 2022 reagoval senátor a advokát Zdeněk Hraba, který tento návrh označil za „pirátský daňový terorismus“. „Celý rok víte, že budete své příjmy danit patnácti procenty. Ke konci roku se ale někteří probudí a řeknou: ‚Je mimořádná situace, tak místo patnácti procent odevzdáte státu 79 % toho, co jste vydělali.‘ A něco podobného je nápad Pirátů zavést ‚daň z mimořádných zisků‘ se zpětnou platností - tedy zpětně zdanit ‚mimořádné zisky‘ už za letošní rok, ne až za rok příští, jak navrhuje ministr financí,“ popsal snahu zavést retroaktivní výběr daně s vyšší sazbou.

Daň z mimořádných zisků Hraba nepovažuje za špatný nápad, protože uznává, že zisky energetických firem nejsou jejich zásluhou. „Ale říct na konci roku, že se zisky za daný rok budou zpětně danit vyšší sazbou, je naprosto nebezpečná šílenost, kterou snad ani nikdo nemůže myslet vážně. Kdyby takový návrh prošel, pohřbí to důvěru v Česko jako právní stát a navíc se staneme nebezpečnou zemí pro investory. A na tom budeme tratit všichni. Krom toho by tím došlo k posvěcení zavádění zpětných daní, a tak by v budoucnu opravdu mohla nastat situace, kterou popisuji výše s daní z příjmů obyvatel. S argumentem, že ‚už to přece v tom roce 2022 šlo…‘,“ varuje senátor.

Kromě Hraby se ozval volič Pirátů a sázkař Michal Sirový, který tzv. demobloku vyčítá, že za 8 let nebyl schopen přijít s kompetentním ministrem financí a udržitelnou a smysluplnou ekonomickou politikou. „Ekonomické ‚prázdno‘ je ve všech stranách, od Pirátů až po ODS. Máte se za co stydět…“ vyčinil současné pětikoalici.

„Nejvíc to vyčítám Pirátům, protože je volím. Když vidím, co teď pouští na veřejnost Richterová nebo Michálek, to bych se propadl hanbou. Je to i důsledek toho, že demoblok chtěl Babiše uvařit na hodnotách, ale ne na kompetenci. Hodnoty ve vládě máme, kompetence opět chybí,“ kritizoval stranu, jíž je příznivcem.

Přímo na Michálkova slova o tom, jak jsou burzovní kurzy „virtuální“, reagoval finanční právník Ondřej Koběrský. „Podle pana poslance Michálka jsou moje ztráty na akciích ČEZu a českých bankách kvůli jejich nekompetentnosti pouze ‚virtuální‘. Poprosil bych pana poslance o informace, kam mu můžu poslat stejně virtuální fakturu. Děkuji,“ poznamenal jízlivě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…