The Guardian: Rusové sledují své vlastní cíle. Pozor na jejich humanitární konvoj!

14.08.2014 11:19

Včerejší editorial britského deníku The Guardian se zabývá ruským humanitárním konvojem vyslaným na jihovýchod Ukrajiny. Vůči snaze Rusů pomoci válkou zasaženým oblastem je text velmi podezřívavý a jeho autor pochybuje, jestli byl konvoj opravdu schválen Červeným křížem a OBSE.

The Guardian: Rusové sledují své vlastní cíle. Pozor na jejich humanitární konvoj!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

„Ještě nikdy v historii nebyla mise milosrdenství sledována s takovou úzkostí. Ruská nákladní auta míří na Ukrajinu a údajně vezou zásoby, které by měly zmírnit strádání obyvatel Luhansku a Doněcku. Humanitární konvoj má prý požehnání od Červeného kříže i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Dokonce s ním podle vyjádření Moskvy souhlasí i ukrajinská vláda. Za poslední týdny však přišlo z Moskvy mnoho prohlášení a bohužel ne všechna se po čase ukázala jako pravdivá. Je tedy zcela na místě být obezřetný i v tomto případě," konstatuje britský deník. 

Podle The Guardian lidé uprostřed válečné vřavy v jihovýchodní Ukrajině bezpochyby velmi trpí. Nemají co jíst, nefunguje jim elektřina, neteče voda a mnohdy přišli o své domovy. Je určitě nutné jim pomoci co možná nejdříve. Není důvod, abychom nevěřili, že v ruských autech jsou opravdu potraviny, deky a léky. Byť tam vedle nich může být i něco jiného. Ukazuje se však, že Červený kříž i OBSE sice byly obeznámeny se záměrem vyslat na jihovýchod Ukrajiny tento konvoj, ale nad jejich údajným schválením panují nejasnosti. To samé platí v případě kyjevské vlády.

Celý editorial v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Je zřejmé, že objednavatelé humanitárního konvoje sledují své vlastní cíle. Jde patrně o trik, jak ulehčit separatistům od sílícího tlaku ukrajinské armády, které by se ti jinak museli brzy vzdát. Cílem tzv. humanitárního konvoje je tedy vytvořit podmínky pro novou formu ruské přítomnosti na jihovýchodní Ukrajině. Otázkou však zůstává, jakou přítomnost má Moskva na mysli a také, do jaké míry Moskva kalkuluje ve svých plánech s vyjádřením Červeného kříže ohledně jeho údajného souhlasu s celou akcí. Jestliže Červený kříž v nejbližších hodinách svůj Moskvou avizovaný souhlas popře, bude o cíli humanitárního konvoje okamžitě jasno. V tom případě budeme patrně svědky otevřené a totální přihraniční války," předvídá The Guardian.

V neposlední řadě je ovšem humanitární konvoj podle The Guardian významným prvkem v mediální propagandě, prostřednictvím které se snaží ruská vláda servírovat svoji realitu ruským občanům. Podobná propaganda se samozřejmě odehrává i na Západě. Ukrajina přitom potřebuje v prvé řadě vyjednávat a nikoli být terčem diplomatické a mediální stínové války. Skutečná dohoda o humanitární pomoci pro východní Ukrajinu je žádoucí. Vše ale bohužel nasvědčuje tomu, že nic takového se zatím nechystá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…