Ti anarcho- marxisté ze Žít Brno. Špinavé kšefty a korupce... Trochu jiný pohled na dnešní zatýkání na brněnské radnici

07.03.2019 21:59

Policie na úřadu Brno-střed dohledává podklady v listinné i elektronické podobě. Podle tajemníka úřadu Petra Štiky není zřejmé, čeho přesně se zásah týká. Štika to řekl ČTK. K dění na radnici městské části se vyjádřila i iniciativa LIGA LIBE, která si klade za cíl vzdorovat novým regulačním nařízením EU v oblasti držení zbraní, neboť je považuje za nesmyslná. Současný policejní zásah na brněnské radnici prý se zbraněmi na první pohled nesouvisí, jenže druhý pohled už může ukázat něco jiného.

Ti anarcho- marxisté ze Žít Brno. Špinavé kšefty a korupce...  Trochu jiný pohled na dnešní zatýkání na brněnské radnici
Foto: LIGA LIBE
Popisek: LIGA LIBE logo

Policie údajně zadržela radního ANO Jiřího Švachulu, jihomoravská organizace ANO o tom oficiálně nemá zprávy. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahuje celý den na více místech, kromě radnice Brna-střed i na antimonopolním úřadu. Zásah neskončil ani tady a možná bude také pokračovat v pátek.

„Policie u nás provádí šetření, uzavřeli jsme úřad, abychom jí mohli pomoci, aby všechny věci mohla v klidu dohledat. Jde o nějaké podklady v listinné a elektronické podobě. Nedokážu ale říct, s čím to souvisí. Může to směřovat i k činnosti někoho jiného a u nás mohou být podklady, které mohou ty věci objasnit,“ uvedl během dne Štika.

Policisté byli na místě ještě v 18:30. Štika uvedl, že úřad by rád v pátek pro veřejnost otevřel, záleží ale, kdy policie svoji činnost ukončí. Policie podle něj na úřadě nezabavuje počítače. „Máme tu jen terminály, všechna data jsou na serverech,“ uvedl tajemník. „Budeme ale policii k dispozici,“ dodal.

Podle některých médií se policisté zajímají o veřejné zakázky a zadrželi radního, někdejšího místostarostu Jiřího Švachulu (ANO). Zadržen je podle zdroje Práva i brněnský podnikatel Saman El-Talabani. Policisté zasahují i ve Správě nemovitostí v Měnínské ulici, jež pod radnici spadá.

Členové ANO v kraji většinou nebyli odpoledne telefonicky dostupní a neodpovídali ani na SMS zprávy. „Vzhledem k nastalé situaci a množícím se dotazům ze stran médií bychom chtěli sdělit, že momentálně nemáme žádné oficiální informace, a tudíž se nemáme k čemu vyjadřovat. Během dne jsme zaznamenali celou řadu různých zpráv a jejich interpretací, které jsou pro nás momentálně v rovině neoficiálních spekulací. Situaci můžeme komentovat až na základě oficiálních informací ze strany orgánů vyšetřujících předmětné kauzy,“ uvedli později odpoledne v prohlášení předsedkyně krajské organizace Taťána Malá a místopředseda Petr Vokřál.

Radní a bývalý místostarosta Švachula je na úřadu odpovědný za investice. Je také členem dozorčí rady ČD Cargo a ANO sponzoroval. Podle serveru Lidovky.cz Švachula zároveň v rámci antimonopolního úřadu funguje jako člen rozkladové komise pro oblast dohledu nad zadáváním veřejných zakázek v Brně. Údajně jej má pojit blízký kontakt se šéfem ÚOHS Petrem Rafajem. Podle serveru Novinky.cz podezřívá NCOZ předsedu antimonopolního úřadu Rafaje a ředitele české pobočky společnosti Kapsch Karla Feixe z korupce.

K dění na radnici městské části Brno-střed se vyjádřila i iniciativa LIGA LIBE, která poukázala na prohlášení jednoho ze svých členů, Bohumila Straky, jenž v minulém volebním období coby zastupitel za TOP 09  vedl kontrolní výbor této městské  části.

„Systém zadávání zakázek v letech 2014 až 2018 za vlády Žít Brno byl neprůhledný a mnohokrát jsem jej kritizoval. Nelíbilo se mi například, že se snažili zadávání zakázek z radnice předat externí firmě, což se naštěstí i díky mé iniciativě nepovedlo,“ sdělil Straka serveru iDNES.cz.

„Právě vedení tamní radnice, co bylo nyní antigang útvarem posbíráno, tedy anarcho-marxisté ze ‚známého‘ Žít Brno, koukali tehdy na Straku velmi skrz prsty...
Bodejť ne: myslivec (tedy vrah zvířat...), člověk intenzivně bojující za (ty zlé...) zbraně – a také se snažící jim, seč mohl, taktéž i zarazit velmi zřejmé korupční aktivity a špinavé kšefty, které zde v té době byly rozjety opravdu nebývalým způsobem. (neb tito marxisté se dle své nauky zřejmě domnívali, že vše je všech – a tak vlastně jejich )) jen vtip...),“ dodala k tomu LIGA LIBE na sociální síti Facebook.

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, jehož úřad na razie dohlíží, v rozhovoru pro Deník N řekl, že zásahy probíhají na více než deseti místech. NCOZ zasahuje také v Praze v sídle společnosti Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Prohledává i byt generálního ředitele firmy Karla Feixe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…