Ti, kteří prý četli celou zprávu z OLAF: Autoři se o Babišovi příliš nezmiňují. Padají jiná jména

05.01.2018 9:31

České ministerstvo financí zveřejnilo z takřka padesátistránkové zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) jen tři malé odstavečky, ale páteční Lidové noviny tvrdí, že měly možnost nahlédnou do zprávy. Politicky to prý pro premiéra Andreje Babiše (ANO), jehož holding Agrofert a tím i firma Čapí hnízdo je toho času uložen ve svěřenském fondu, stejně jako vydavatelství Lidových novin, nebude nic příjemného. A to i přesto, že kolem předsedy vlády pracovníci OLAFu našlapují jen opatrně.

Ti, kteří prý četli celou zprávu z OLAF: Autoři se o Babišovi příliš nezmiňují. Padají jiná jména
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Čapí hnízdo

V České republice se skoro nic neutají. Přestože Ministerstvo financí prakticky odmítlo zveřejnit zprávu OLAFu, resp. z ní zveřejnilo jen tři krátké odstavečky. Stalo se tak po poradě se státními zástupci, kteří šetří kauzu firmy Čapí hnízdo. Premiér Andrej Babiš a další lidé jsou podezřelí, že zneužili padesátimilionovou dotaci EU. Sám Babiš tvrdí, že na něj celý případ narafičila mafie. Deník doplňuje, že o premiérovi se autoři zprávy příliš nezmiňují.

„Coby zodpovědné osoby uvádí OLAF někdejší členy vedení farmy Josefa Nenadála a Janu Mayerovou, z firem pak Imobu, která se stala právní nástupkyní farmy. Nenadál s Mayerovou jsou mezi 11 lidmi, jež česká policie viní ze spolčení za účelem podvodu,“ píší noviny.

„V politické i policejní rovině však jde hlavně o premiéra, jemuž patřil v době žádosti holding Agrofert, z něhož se farma vyčlenila. Politicky je závěr zprávy pro Babiše nepříznivý. OLAF potvrdil, že Čapí hnízdo nemělo na dotaci nárok a změnou majitele se uměle vyvolal dojem malé firmy. Z hlediska obvinění zpráva důkazy o jeho možné roli organizátora podvodu nepřináší, ani to nebylo cílem či v možnostech úředníků OLAF,“ pokračuje deník.

Úředníci OLAFu tvrdí, že firma Čapí hnízdo v žádosti o dotace lhala a stavěla se býti menší firmou, než odpovídalo realitě mamutího holdingu Agrofert. Právníci Agrofertu to však vidí jinak. Dotace byla podle jejich názoru poskytnuta v souladu s pravidly a dobrý stav farmy dokazuje, že byla bezezbytku využita.

Ale jak již bylo naznačeno dříve, konečné slovo v celé kauze vynese policie či dokonce soudy, pokud se případ dostane až k nim. OLAF není kriminálka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…